Værket henvender sig til alle med interesse for den standende debat om Danmarks behandling af flygtninge/indvandrere og landets krigsengagement i udlandet.
Stig Dalager har her samlet en lang række af sine indlæg i dagblade m.v. plus nogle nyskrevne indlæg fra perioden 2001-09. Dalager er en af initiativtagerne til "De 12 forfattere", der har vendt sig mod behandlingen af "de fremmede". Dalagers ideologiske udgangspunkt beskriver han som en "moderne liberalisme" med "en vilje til at indleve sig i afvigende ideer, at beskytte minoriteter og at praktisere en åbenhed overfor det, der er modsat. Samtidig med at der politisk set stilles krav til minoriteternes demokratiske sindelag". På denne baggrund analyserer han og kritiserer skarpt Danmarks adfærd mod fx de afviste asylansøgere, landets engagement i krigene i Irak og Afghanistan og adfærd i Muhammed-krisen, ligesom han bl.a. med afsæt i Hannah Ahrendt har et afsnit om "Ondskabens banalitet". Altså alt i alt en særdeles udfoldet og engageret kritik af Danmarks ageren efter 11. september 2001.
Dalager har tidligere udsendt de parallelle Opgøret mod det entydige, 2000, og Danmark på vildveje, 2004, og det nye værk kan anvendes som disse - fx i et diskussionsfelt med Jespersen/Pittelkow Islamister og naivister, 2006, og Eriksen/Stjernfelt Adskillelsens politik, 2008.
Godt her at få samlet udsagn fra en af tidens markante og engagerede samfundsdebattører.