Bøger / faglitteratur / bibliografier

Ansvaret der forsvandt : om magten, ministrene og embedsværket


Beskrivelse


Debatbog, der på baggrund af en række kendte skandalesager problematiserer magtforholdet mellem ministre og embedsværk i Danmark.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2014

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 6. okt. 2014

Om ministres og embedsmænds roller og pligter i offentlig forvaltning set i lyset af forskellige skandalesager. Henvender sig til alle med interesse for offentlig forvaltning, alment samfundsinteresserede og studerende.

Medierne har igennem de seneste år skrevet om en række skandalesager som fx Helle Thornings skattesag og om de statsløse palæstinensere. Fælles for dem er, at ansvaret er forduftet. På baggrund af en gennemgang af flere sager forsøger forfatterne at afdække det danske regeringssystem og embedsmandens rolle og mulige tilpasninger til aktuelle demokratiske og retsstatslige forestillinger. Bogen gennemgår endvidere principper for ministres ansvar og embedsmandsværkets ansvar og pligter samt peger på hvilke demokratiske dilemmaer der eksisterer, og hvilke ideer der kunne være til systemforbedringer.

Professor emeritus Tim Knudsen og lektor ph.d. Pernille Boye Koch har skrevet en vigtig bog om forholdet mellem ministre og embedsmænd, magt og magtmisbrug, og om den nuværende kontrol med systemet er tilstrækkelig. Forfatterne lægger hovedvægten på strukturelle forhold uden ambitioner om at politisere unødigt, og det lykkes meget godt.

Samspillet mellem ministre og embedsmænd har tidligere været behandlet fx i Betænkning nr. 1354 om Forholdet mellem minister og embedsmænd, 1998, men intet aktuelt.


Politiken

d. 21. dec. 2014

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 21. dec. 2014


Kristeligt dagblad

d. 23. okt. 2014

af

af

Jes Fabricius Møller

d. 23. okt. 2014


Danske kommuner

Årg. 45, nr. 29 (2014)

af

af

Julie Becher

Årg. 45, nr. 29 (2014)