Bøger / faglitteratur / bibliografier

Arkitekten og designeren Bent Karlby


Beskrivelse


Om arkitekten og designeren Bent Karlby (1912-1998), der først tegnede enfamilieshuse og sommerhuse bl.a. i samarbejde med nogle af 1930'ernes toneangivende arkitekter, men rettede dog senere især fokus på boligindretning, fx. kunstneriske tapeter med enkle naturmotiver samt boligtekstiler og design af lamper og møbler.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2015

af

af

Helle Winther Olsen

d. 11. juni 2015

Dyk ned i et dekorativt designunivers som tilhører en af de knap så kendte udøvere fra dansk designs guldalder. Vil interessere dig med smag for flere facetter af dansk boligindretning, som måske også vil kunne genkende Karlbys udtryk.

Arkitekt og designer (1912-1998) Bent Karlby er især kendt for at dyrke det dekorative element i boligindretningen ca 1940-70. Han tegnede enfamilieshuse og sommerhuse bl.a. i samarbejde med nogle af 1930'ernes toneangivende arkitekter, men rettede dog især fokus på boligindretning. Karlby vandt fx stor anseelse for sine smukke, kunstneriske tapeter med enkle naturmotiver. Fra tapetets verden gik vejen videre til boligtekstilernes og senere til design af lamper og møbler af fx spanskrør. En alsidig formgiver der lagde vægt på dekorationen som et væsentligt middel til at opnå hjemlig hygge, og på den måde skilte han sig markant ud fra sine samtidige kolleger. Forfatter er kunsthistoriker og seniorforsker på Nationalmuseet.

En præsentabel og lettilgængelig gennemgang af Karlby og hans oeuvre. Traditionelt bygget op omkring opgavetyper med illustrationer og fyldestgørende beskrivelser af produkter og de sammenhænge, de indgår i. Der afsluttes med omfattende litteraturfortegnelse og registre.

Eneste monografi om Karlby, som tidligere var flittigt omtalt i tidsskriftslitteraturen. I 1942 udgav han i øvrigt selv Bo for to.


Antik & auktion

2014, nr. 8

af

af

Hanna Nielsen

2014, nr. 8