Bøger / faglitteratur

Arkitektur forstået


Beskrivelse


I fire hovedområder: som ren form, ud fra tilblivelsen, ud fra modtagelsen og som samfundsmæssigt og kulturelt produkt. Disse underdeles i 14 væsensforskellige måder at forstå arkitektur på.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2011

af

af

Helle Winther Olsen

d. 6. juni 2011

En arkitekturkritik der er et must for enhver studerende og teoretisk interesseret arkitekt.

Arkitektur er en ganske særlig kunstart, fordi den er så bundet af de praktiske forhold og på forskellig måde fortolker verden omkring os. Nu afdøde arkitekt og forfatter Erik Nygaard har i dette værk - hovedværk! - samlet og forklaret de forskellige tilgange og fortolkningsmodeller, man (arkitekter, teoretikere) har lagt på arkitekturen op gennem historien. Groft sagt kan man tale om at arkitekturkritikken kan opdeles i 4 hovedområder - at man kan forstå arkitektur: som ren form, ud fra tilblivelsen, ud fra modtagelsen og forstået som samfundsmæssigt/kulturelt produkt. I virkeligheden skåret over kommunikationsmodellen om afsender, budskab, kontekst og modtager. Gennem denne enkle opdeling af bogen, føres læseren gennem omfattende analyser af de mange forskellige synsvinkler, der her er samlet for første gang. Der er omfattende noter, biografiske afsnit, litteraturhenvisninger i denne sort/hvid illustrerede grundbog, som egentlig ikke er vanskelig at læse, men naturligvis ret kompakt i både form og indhold.

En videreførelse af Steen Eiler Rasmussens Om at opleve arkitektur, 1957.

Også internationalt set er der tale om et banebrydende hovedværk indenfor arkitekturkritikken. En stor præstation, der efter forfatterens død er samlet og udgivet af prof. Nils-Ole Lund, og som heller ikke er sværere, end at den seriøst interesserede lægmand også vil kunne læse med - og med stort udbytte.


Politiken

d. 22. maj 2011

af

af

Karsten R. S. Ifversen

d. 22. maj 2011