Bøger / faglitteratur

Arkitekturen og sanserne


Beskrivelse


Den finske arkitekt og arkitekturteoretikers essays om at arkitektur ikke kun opleves med øjnene, men også med kroppen og de øvrige sanser.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2014

af

af

Helle Winther Olsen

d. 24. okt. 2014

Hvorfor er det vigtigt at opleve arkitektur med andre sanser end synssansen, og hvorfor har der i vores tid været overdrevet fokus på netop at please denne. Debatskabende arkitekturklassiker for den arkitektur- eller kunstteoretisk interesserede.

Den finske arkitekt har forelæst i Danmark på både Arkitekt- og Filmskolen. I stram, essayistisk form og for første gang på dansk, behandler han her den såkaldte arkitekturfænomenologi - dvs læren om sansningens og oplevelsens væsen. Udgangspunktet var hans bekymring for synssansens nærmest altovervejende dominans i forhold til moderne arkitektur og kunst. Sansningen og sensualiteten er helt forsvundet, og han opfordrer kort fortalt til igen at lade bygningerne tale til de andre sanser; den måde rummene føles på, stedernes lyde og lugte er lige så vigtige som deres udseende. Rytmen, forholdet mellem lys og skygge; det arkitektoniske rum skal være dynamisk; det skal leves og opleves med hele kroppen og ikke kun leve i kraft af det visuelt spektakulære.

Høj, men ikke uoverstigelig lix. Som udgangspunkt skal man blot være interesseret i emnet, og der er mange aha- oplevelser undervejs, som kan danne grobund for diskussioner om æstetik og kunst. Den engelske udgave "The eyes of the skin"har siden 1994 været obligatorisk læsning for arkitektstuderende.

I familie med en internationalt anerkendt - dansk - klassiker Om at opleve arkitektur, som er enklere at læse.


Politiken

d. 22. okt. 2014

af

af

Karsten R. S. Ifversen

d. 22. okt. 2014