Kataloget til udstillingen "Syv vikinger" på Moesgård er både lokal- og vikingehistorie og kan anvendes i undervisningssammenhæng fra 7. klasse og appellerer til lystlæsning om en spændende tid.
Med afsæt i Aarhus fortælles om syv personer fra vikingetiden, der enten har besøgt stedet eller er rejst ud derfra i perioden fra ca. 800-1200. Det er arketyper som snedkeren, handelsmanden, bonden, biskop Reginbrand og Dronning Tove af Danmark, som var gift med kong Harald Blåtand. Ud fra fund fra byen rekonstrueres vikingernes hverdags-, tros- og handelsliv, deres togter og møder med fremmede kulturer. Citaterne fra skriftlige kilder understreger spændvidden og dynamikken i den dramatiske periode. En større del af bogen giver oversigt og viden om de mange spor, vikingerne satte sig ude i verden fra Europa til Rusland og Tyrkiet. Det helt enestående illustrationsmateriale viser rekonstruktioner fra udstillingen, fotos fra stederne og afbildninger af våben, smykker, værktøj og brugsting. Artiklerne er skrevet af forskellige forskere.
Else Roesdahl: Vikingernes verden, 2001 formidler bred historie om samme emne. Vikingernes Aros, 2005 er også et udstillingskatalog, mest centreret om selve Aarhus.
Samlet set et spændende formidlet værk og udstillingskatalog, hvor fokus på især fem forskellige arketyper fortæller levende og inspirerende om vikingernes verden både ude i verden og hjemme i datidens Aros (Aarhus). Til undervisning, opgavebrug og lystlæsning.