Bøger / faglitteratur til børn

Arven fra oldtidens Rom


Beskrivelse


Om hvordan vort retsvæsen og styreform er påvirket af det gamle Rom, hvordan byplanlægning, veje, vandingsanlæg, kunst og sprog fra romertiden indvirker på vor tid.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 1999

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 20. okt. 1999

Tanken bag denne bog er at vise, hvor meget eftertiden og ikke mindst vor egen tid er præget af oldtidens Rom. Et spændende historisk perspektiv, som bogen desværre ikke lever op til, endsige formår at gøre interessant eller vedkommende. De emneopdelte dobbeltsider med leksikale tekstblokke i tørt og tungt sprog og mange årstal er indholdsmæssigt så reduceret, at det bliver meningsløst for de fleste elever. Det righoldige billedmateriale virker, ligesom teksterne, tilfældigt og rodet. Et opslag om Roms styre består eksempelvis af ganske korte tekster om republikken og kejserriget, senatet, kejsere og hæren. Dertil et fotografi fra USA's senat, et portræt af Napoleon, en mønt med kejser Augustus og en statue af en romersk retstjener. Det kunne være sporadiske rids til støtte for genkendelsen, men selv for kendere af romerrigets historie virker stoffet tilfældigt og uinspirerende. Bedst er afsnittene om romersk anlægs- og bygningskunst. Der gøres omhyggeligt rede for, at årstal før Kristi angives med F.KR, mens årstal efter står alene. Det glemmer redaktøren, og midt i bogen optræder pludselig uden nogen forklaring betegnelsen AD. Sammen med flere umotiverede delestreger og diverse trykfejl forstærker det indtrykket af en overfladisk produktion. I Peter Chrisps De romerske kejsere (1999) findes et fint og overskueligt afsnit om arven fra Rom.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. okt. 1999

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 20. okt. 1999

Bogen skildrer oldtidens Rom i 12 dobbeltopslag med hovedvægten på de momenter og faktorer, hvor linierne kan trækkes op gennem historien. Den indledes med en udbygget årstalsliste og afsluttes med en kortfattet ordliste og indeks. Emnerne er f.eks. styreform, lov og samfund, litteratur, kunst, byggeri, byplanlægning og veje. Hvert opslag er opbygget af en kortfattet brødtekst i store typer udbygget af 3 selvstændige afsnit med underemner i mindre sats. Hertil kommer to faste faktabokse: "Berømtheder" (Cicero, Romulus og Remus, Livius m.m.) og "Betydning", hvor man udvælger et aspekt f.eks. vagthunde, regeringsform, sponsorering og drager paralleller til vore dage. Selv om bogen er indbydende og med et layout, som vil tiltale målgruppen fra 12 år, så synes jeg ikke altid den helt formår at komme under overfladen med de udvalgte aspekter. Illustrationerne består af farvefotos af statuer, landskaber og objekter fra arkæologi og arkitektur m.m. De ledsager teksten uden rigtigt at formå at supplere eller udbygge den. F.eks. kunne lidt mere illustrative tegninger over byplaner, vej- og bygningskonstruktioner have været en styrke ved formidlingen af stoffet i de relevante afsnit. Emnet er særdeles godt dækket med nyere danske titler. Denne kan evt. tjene som yderligere supplement, hvor behov er til stede.



Informationer og udgaver