Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Astrid Lindgren : en levnedsbeskrivelse


Beskrivelse


Om den svenske børnebogsforfatters barndom og dens betydning for hendes forfatterskab.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2002

af

af

Lene Kristiansen

d. 16. jan. 2002

En stor del af det bløde følelsesregister kommer i brug, når man læser Margareta Strömsteds nyoversatte og reviderede bog om Astrid Lindgren fra 1977. Stor glæde, dyb varme, men også med en del af den sorg og melankoli, der er så forbundet med hendes ukuelighed, styrke og humor. Barndomsafsnittene, som stort set er uændrede, står stadig umådelig lykkelige, og Strömstad guider ubesværet rundt i det lille samfund omkring Näss. Intet synes glemt af den barndom, som havde altafgørende betydning for Astrid Lindgren som forfatter og person, og oplevelser, tidens sociale forhold, forældre, søskende og de andre personer, der betød noget i hendes liv blander MS sammen med bøgernes Lisa, Lasse, Pippi, Emil og alle de andre. Også afsnittene om den voksne Astrid ligger tæt på 1. udgaves - "tilbage til barndommen" hedder de meget betegnende. Med den nye udg. har MS fået skrevet Ronja Røverdatter 1981 ind i forfatterskabet, og hun får også fortalt om årene efter hvor Astrid Lindgren, med udspring i sit store sociale og menneskelige engagement, blev en betydende opinionsdanner. Man føler sig ført meget tæt på forfatteren og mennesket, med stor respekt, kærlighed og ømhed En skøn læseoplevelse, dette må være BOGEN om hele verdens Astrid Lindgren!.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen

d. 18. dec. 2018

Margareta Strömstedt, ligesom A. L. opvokset i Småland, blev af A. L.'s forlag Rabén og Sjögren, opfordret til at skrive denne biografi. Ved samvær i lange perioder med forf. og hendesfamilie, genn. samtaler med hendes arb.kontakter, bl. a. forsk. sv. børnebogsforf., samt genn. samtaler med mennesker, der har kendt A. L., får vi en fascinerende og oplysende beskr. af etforf.skab og af en forf., der sædvanligvis skyer offentligheden. A. L.'s lykkelige barndom, der gennemfiltrerer hendes bøger, så vi sanser og fornemmer den i sjælden grad, er baggrunden for de rigekilder hun øser af i sine børnebøger. Født i en familie, der gav børn tryghed og frihed i opvæksten, men som også forlangte arbejdsomhed og nøjsomhed, det sidste typiske smålandske bonde-dyder,arvede A. L. efter sin far Samuel August, (i familie med Albert Engström), et fortælletalent, der havde kontakt med »det hemmelige sprog i almuen, der havde rødder i magiske forestilling om ordetsog ønskets magt.« I de første 2/3af bogen hører vi om den realistiske baggrund, der geng. så levende både i A. L.'s fiktive fortæll. og i hendes hverdagshistorier. Utroligt spændende. Merefarveløs virker beretn. fra det voksne liv, måske påvirker A. L.'s forbehold mod at udlevere sig til medieforskningen. Bogen er en milesten på vejen til forståelse af en stor digters forf.skab, idette tilfælde en børnebogsforf. Et kap. savnes: A. L.'s samarb. med sine fremragende illustratorer. Forrest en slægtstavle. Bogen ill. med fotografier. Voksenbibl. og børnebibl. kontorsaml.


litteratursiden.dk

d. 1. apr. 2002

af

af

Litteratursiden

d. 1. apr. 2002

Som mange andre undrer det også mig, at Astrid Lindgren ikke fik Nobelprisen, for hvem har betydet så meget for børnelitteraturen - ja ikke bare børnelitteraturen. Astrid Lindgren døde den 28. januar,...


Jyllands-posten

d. 6. feb. 2002

af

af

Annelise Vestergaard

d. 6. feb. 2002


Information

d. 25. jan. 2002

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 25. jan. 2002


Kvinden & samfundet

Årg. 118, nr. 3 (2002)

af

af

Helen Vibe Lander

Årg. 118, nr. 3 (2002)


Børsen

d. 14. feb. 2002

af

af

Christa Leve Poulsen

d. 14. feb. 2002