Bøger / faglitteratur / biografier

At komme til sig selv : 15 portrætter af danske dannelsestænkere


Beskrivelse


Portrætter af 15 danske tænkere, filosoffer og kulturpersonligheder der i løbet af de sidste 150 år har bidraget til at præge dannelsesbegrebet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2008

af

af

Flemming Faarup

d. 4. sep. 2008

Joakim Garff skriver i forordet, at dannelse atter er blevet et positivt begreb, der også hænger sammen med kompetencer, livslang læring og coaching. Målgruppen er personer, der forholder sig teoretisk til de sidste begreber.

Bogen giver i første afsnit en historisk gennemgang af udviklingen af begrebet dannelse fra oplysningstiden og frem ud fra disse synsvinkler: dannelse som socialisering eller selvrealisering, dannelse som personlighedsdannelse eller åndsdannelse og dannelse og opdragelse, dannelse som proces. Derefter følger 15 gennemgange af danske dannelsestænkere, som udfra fx teologisk, pædagogisk, politisk, filosofisk synsvinkel har forholdt sig til emnet. De 15 er: J.N. Madvig, F.C. Sibbern, H.C. Ørsted, J.L. Heiberg, Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig, M.A. Goldschmidt, George Brandes, Natalie Zahle, Emma Gad, Jakob Knudsen, Hal Koch, K.E. Løgstrup, Knud Grue-Sørensen og Johan Fjord Jensen. Langt de fleste tekster har været grundlag for en forelæsningsrække på DPU. Bagerst er der en gennemgang af de forskellige bidragsydere.

Tidligere i 2008 er udkommet Vild med dannelse - fra Goethe til Google, som består af en række interviews med nulevende danskere af forskellig observans. Den henvender sig ned til folkeskolens ældste klasser. Denne bog er en mere videnskabelig indgang til emnet.

En solid gennemgang af dansk dannelsestænkning.


Weekendavisen

d. 9. jan. 2009

af

af

Liselotte Wiemer

d. 9. jan. 2009


Dansk pædagogisk tidsskrift

2012, nr. 1

af

af

Jacob Kornbeck

2012, nr. 1Informationer og udgaver