Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Atuans grave


Beskrivelse


Som 6-årig indvies pigen Tenar til De Navnløse - Jordens gamle kræfter, som fortærer hendes sjæl, og hun bliver øen Atuans enbårne præstinde Arha. I øens underjordiske labyrint møder hun troldmanden Gæt, der er på jagt efter en forunderlig ring, nøglen til fred i verden.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Vibeke Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

2. bind i trilogien om Troldmanden Gæt. I 1. bind forærede en gammel kvinde ham den ene halvdel af Erreth-Akbes ring og 2. bind fortæller om, hvordan han henter ringens anden del i AktuansGrave. I ringen er ridset 9 kraftruner, at den er hel er forudsætningen for fred mel. Jordhavets lande. Aktuans Grave beherskes af De Navnløses ødelæggende kraft. De dyrkes af et Tempel hvisøverste er ypperstepræstinden, Arha, en pige som i 6-års alderen blev udvalgt til at give sit navn til dem og blive deres tjener. Det lykkes Gæt at få adgang til Labyrinten, Undergravene, hvortilellers kun Arha har adgang. Her er den halve ring begravet. Han farer vild og bliver Arhas fange, men da han siger hendes rette navn, sår han tvivl hos hende, og sammen modstår de de onde magtersvrede og kommer ud af gravene med ringen. 2. bind er lige så intens spændende og velfortalt et eventyr som første, men med knap så fængslende en indledning, hvor man hører om Arhas liv ogudforskning af Gravene. Da Gæt knaphalvvejs i bogen gør sin entré tager handlingen fart og man er åndeløs til sidste side. For bø's ældste lånere, ung. og voksen. Fremragende til oplæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Holst (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen er 2. bind i trilogien om troldmanden Gæt. Da ypperstepræstinden dør, bliver den 5-årige Tenar indviet i templet som den genfødte præstinde på øen Aktuan. Hun oplæres til sin gerning afgudekongens præstinder, og som herskerinde med uindskrænket magt råder Tenar under sit nye navn Arha over liv og død. I en underjordisk labyrint findes en skat - halvdelen af en sølvring med magiskkraft. Troldmanden Gæt fra 1. bind er kommet til Aktuan for at finde den halve sølvring. Den anden halvdel har han selv fået af en kongedatter. Han bliver fange i labyrinten, men Arha frelser hamtrods lovens krav om en smertefuld død. Sammen flygter de to til Gæts hjemland Havnor og byen Storehavn. Arha er blevet fri og får sit gamle navn Tenar tilbage. Forfatteren spænder vidt, og har joogså science-fiction på programmet, men i denne bog er der bl.a. tale om et udviklings-psykologisk studie, tydeligt inspireret af Jung. Indledningen er klart svagere end i 1. bind, men handlingenstrammes op, isærefter mødet med Gæt. Her er spændingen intens, og der er lag på lag i handlingens psykologiske spil. Yhyre stilsikkert trods en smule patos. Kan læses med udbytte både fra 14 årog senere.


litteratursiden.dk

d. 8. nov. 2022

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 8. nov. 2022

Atuans grave tilfører en ny hovedperson og ekstra nuancer til universet i Le Guins episke trilogi. Alle med en snert af fantasi vil nyde den smukke genudgivelse. ’Atuans grave’ er andet bind i den epi...


Jyllands-posten

d. 2. aug. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 2. aug. 1982


Land & folk

d. 30. mar. 1982

af

af

Jens Thorhauge

d. 30. mar. 1982


Vendsyssel tidende

d. 20. juni 1982

af

af

edith

d. 20. juni 1982


Politiken

d. 15. sep. 1982

af

af

Annelise Schønnemann

d. 15. sep. 1982


Lands-avisen Aktuelt

d. 4. maj 1982

af

af

Lisbeth Storm

d. 4. maj 1982


Standart

Årg. 37 nr. 1 (2023)

af

af

Lea Grosen Jørgensen

Årg. 37 nr. 1 (2023)