Kan man bremse fremskridtet hvis man prøver hårdt nok? Kan man isolere sig så meget fra omverdenen at civilisationen holdes stangen? For læsere af nutidige slægtsromaner.
På det lille bjerg Angerberg ligger landsbyen St. Peter am Anger - en lille flække med godt 400 indbyggere, præget af indavl og vanetænkning. Bjerglandsbyen har gjort hvad den kunne for at isolerer sig fra omverdenen og har udviklet en række skikke og særheder, ja selv en helt egen dialekt. Byen opfostrer dog en enkelt undtagelse: Johannes Gerlitzen, der drømmer om at blive læge og derfor forlader det lille samfund for at studere videnskaben i storbyen. Færdiguddannet slår Johannes sig ned som landsbyens læge og han sætter især sit præg på barnebarnet Johannes, der både får en altafgørende betydning for landsbyens fremtid og for dens historie.
Forfatteren beskriver humoristisk og noget karikeret historien om en lille landsby, der har skyet civilisationen og resten af verden i århundreder. Persongalleriet får ikke for lidt med knoldesparkere på mudderkværne, parasitbesatte læger og herskesyge gnavne mænd, men den megen falden på halen komik står lidt i vejen for et reelt forhold til hovedpersonerne. De mange detaljerede beskrivelser af stort og småt, mest småt, medvirker også til at bogen har svært ved at holde takten hele vejen.
Har man lyst til at læse mere om særlige samfund og skæve eksistenser er Erland Loe og John Irving gode bud.