Til alle med interesse for flygtninge situationen i Danmark efter 2. Verdenskrig, fortælles her i ord og billeder historien om de tyske flygtninge, der boede i Rom-lejren syd for Lemvig i slutningen af 1940'erne.
Efter en kort præsentation af flygtninge situationen i Danmark ved 2. Verdenskrigs afslutning lægger bogen ud med tre personlige beretninger fra tyske flygtninge, der ankom til Rom-lejren i 1945. Herefter fortælles om Rom-lejrens oprettelse, mens sidste halvdel af bogen primært handler om livet i lejren; hvordan forplejningen, det lokale lejrpoliti, sygepleje, skole, avis og det kulturelle liv fungerede. Der veksles mellem tekst og illustrationer, ligesom der anvendes en del direkte citater i teksten. Noteapparat og litteraturliste bagerst i bogen.
God vekslen mellem illustrationer og tekst, samt en formidling i et alment letforståeligt sprog, giver et fint nuanceret indblik i livet i en af de store danske flygtningelejre i slutningen af 1940'erne.
Opbygning og indhold minder om den måde man i Mennesker bag pigtrådFlygtningelejren i Rom har valgt at beskrive flygtningelejren i Oksbøl på. I 1985 kom som et særtryk af Hardsyssels Årbog Flygtningelejren i Rom, der anvender en del af de samme fotografier, men til forskel fra denne bog er fortalt af en enkelt mand, der var lærer i lejrenOpbygning og indhold minder om den måde man i Mennesker bag pigtråd har valgt at beskrive flygtningelejren i Oksbøl på. I 1985 kom som et særtryk af Hardsyssels Årbog , der anvender en del af de samme fotografier, men til forskel fra denne bog er fortalt af en enkelt mand, der var lærer i lejren.