Bøger / faglitteratur / bibliografier

Berlin og danskerne : historien om danskere i den tyske hovedstad siden 1871


Beskrivelse


Berlin har siden Murens fald vundet en vældig plads i danskernes bevidsthed. Tusindvis af danske turister rejser til byen hvert år, mange køber bolig, og danske kunstnere drager hertil for at arbejde i et frugtbart miljø. Men Berlin har altid tiltrukket danskere, og mange har gennem tiden ladet sig præge af byen – og sat deres præg på den. Berlin og danskerne er historien om danskernes møde med den tyske hovedstad fra kejserrigets grundlæggelse til i dag. Forfattere fra Herman Bang til Sissel-Jo Gazan, filmfolk fra Asta Nielsen til Ole Christian Madsen, billedkunstnere fra Franciska Clausen til Olafur Eliasson – listen over kulturpersonligheder er lang. Men bogen fortæller også om andre grupper: rejsende håndværkere, der slog sig ned i Berlin sidst i 1800-tallet; sønderjyder, som blev parlamentarikere i den preussiske landdag; danske journalister, der rapporterede fra Berlin i Det 3. Riges tid – og mange flere. Med Berlin og danskere har Henrik Heinemeier skabt den første samlede fremstilling af et vigtigt stykke dansk-tysk kulturhistorie. Bogen er illustreret og forsynet med forslag til ting, man kan se i dag. Det er således muligt for læseren – Berlins næste besøgende – at følge landsmænds historiske spor.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 12. maj 2011

En veldisponeret bog om Danmarks og danskernes forhold til Berlin vil være et must for de mange rejsende, der ønsker mere viden om den populære storby end man sædvanligvis finder i turistguiderne. Bogen er også velegnet til opgavebrug i ungdomsuddannelserne.

Fra 1871, da Berlin blev rigshovedstad i kejserriget, til i dag har der været tætte kulturelle og politiske forbindelser mellem Danmark og den tyske metropol. Bogen fortæller kyndigt om de mange menneskers møde med byen og de spor, de har sat i byen eller den kunst og kultur, der er påvirket heraf. Vi møder bl.a. I. P. Jacobsen, Tom Kristensen, Asta Nielsen, Rifbjerg, Sonnergård, Eliasson, men der er også omtalt politikere fra Sønderjylland, naverne, tysklandsarbejderne, journalister, arkitekter og den særlige Østberlin/DDR-problematik og forholdet til DKP. Efter hvert kapitel er der et lille afsnit, der giver forslag til steder, der er værd at besøge. Forfatteren er gymnasielærer ved Haderslev Katedralskole. Noter, kildefortegnelse, navneregister.

H. Harris. Berlin, Berlin, 2009, giver også et historisk indblik. Danskere i Berlin, 1999, omhandler perioden 1900-1999.

Her er på baggrund af et omfattende kildemateriale på forbilledlig vis formidlet de væsentligste spor, der fortæller om de kulturelle forhold mellem Danmark og Berlin. Det er blevet til en inspirerende historisk og nutidig guide, der vil være et vigtigt supplement til de gængse guider.


Weekendavisen

d. 1. juli 2011

af

af

Jesper Vind Jensen

d. 1. juli 2011


Gymnasieskolen

Årg. 94, nr. 14 (2011)

af

af

Sune Weile

Årg. 94, nr. 14 (2011)