Bøger / skønlitteratur / digte

Betal med døden : haiku


Beskrivelse


Digte i den klassiske haikuform, men uden det klassiske afsæt i naturen. Her er det livet i nedtælling mod døden, der er udgangspunktet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Henrik H. Pedersen

2008

Henvender sig til læsere af digte. Haiku-formen, som denne samling indeholder, er forholdsvis nem at gå til og kan fint formidles til nye lyriklæsere.

Lars Mønster, f. 1943, debuterede med Løvinder, 1987 og har siden udgivet syv digtsamlinger, primært på Forlaget Attika. Nærværende digtsamling bygger på haiku-formen og Lars Mønster har tidligere udgiver haiku-digte i bl.a. Maj i en dråbe og Oktobergange, begge 2004. Desuden har Lars Mønster introduceret den mere sjældne digt-form "Tanka" til Danmark, en art af haiku, med Tanka.dk, 2005. Betal med døden holder sig til den klassiske haiku-tradition med 5-7-5 stavelser. Lars Mønster prøver dog noget andet end det ligeledes klassiske sansede naturtema, som man finder i de gamle haiku-digte. Hos Mønster tælles der bagfra mod døden og "tre håndfulde jord", meget stringent og dog ganske åbent. Her er tale om mennesker og livets store spørgsmål på raffineret vis.

Haiku-formen bliver jævnligt brugt i moderne dansk digtning, senest af Pia Tafdrup med Boomerang, 2007 og af andre anerkendte lyrikere som fx Lone Munksgaard Nielsen med Rimgræs, 2003.

Sammenlagt "cool" enkel olivengrøn og grå forside og "skrabet" som haiku-formen. Lars Mønster mestrer teknikken i haiku-digtningen og tilfører det noget ekstra, synes jeg.


Kristeligt dagblad

d. 22. juli 2008

af

af

Peter Stein Larsen

d. 22. juli 2008


Berlingske tidende

d. 28. juni 2008

af

af

Nanna Goul

d. 28. juni 2008Informationer og udgaver