Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Birkebeinerne


Beskrivelse


Året er 1204 og i Norge raser en blodig borgerkrig. Den spæde kongesøn Håkon og hans mor må flygte sammen med to trofaste mænd. Det bliver en kamp på liv og død i Norges snefyldte fjelde.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2016

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 1. feb. 2016

Roman, som bygger på manuskriptet til filmen af samme navn. Et tempofyldt drama fra en urolig periode i Norges historie, som kan læses fra 13 år.

Vi er i 1204 i Norge. En urolig periode med mange stridigheder især mellem grupperne: Birkebeinerne og Bragerne. Da kong Håkon bliver myrdet, har han en uægte søn. Den spæde dreng vil hans modstandere meget gerne komme til livs, og det kaster barnets mor og hendes trofaste hjælpere ud i en vanvittig flugt delvist på ski. En tur, som nærmest kan sammenlignes med Sveriges berømte Vasaløb. Bogen beskriver i hurtige sceneskift denne dramatiske flugt med krydsklip til, hvad der sker ved hoffet, hvor en tronrager får sin egen halvbror fængslet og har skumle planer med en ung prinsesse. Men romantikken når også at blomstre lidt hos de flygtende på trods af meget modstand. Bogen er illustreret med tegnede scener fra filmen. Forfatteren kendes fra spændingsbøger senest: Sort, og cirka hvidt. Bogens sidste del handler om skriveprocessen og den historiske baggrund.

Det er en bog præget af tempo, drama og voldelige scener. Den er velskrevet, spændende og ikke svær at læse, når først man har fået styr på de mange personer. Det altid er svært at få en filmroman til at blive rigtigt levende. Den modsatte vej går det bedre.

En anden historisk filmroman for et yngre publikum er Ørnens øje. Der findes ikke andet skønlitteratur om emnet på dansk.