Bøger / faglitteratur

Børnespejlet : Danmarks ældste børnebog 1568


Beskrivelse


En vejledning i dyd og gode sæder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2009

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 4. sep. 2009

Kulturhistorisk interesserede voksne med særligt fokus på bl.a. opdragelsesmetoder og børns opførsel samt (børne)bogshistorie, må være kernelånerne af denne genudgivelse af Danmarks angiveligt ældste børnebog.

Forfatteren var latinskolelærer i Vejle, da han i 1568 fandt det nødvendigt at udgive denne lille almendannende og religiøse etikettebog om, hvordan børn og unge bør (burde) opføre sig. Den er lettere sprogligt bearbejdet, og der er ordforklaringer samt en lille efterskrift, så selv nutidens voksne vil kunne læse den - og der er stadig gode råd at hente, selv om tiden er løbet fra nogle/mange af dem. Men alligevel en spøjs og underholdende bog med læsning til morskab og inspiration. Som boghåndværk er den ikke imponerende med sine tilfældige sideskift og meget lille sats.

En meget tidlig "Emma Gad" målrettet datidens børn og unge, og næsten en parallel til denne bog fra 1700-tallet for voksne: Menneskets Hjertes Speil. Genudgivet igen fordi den er Danmarks ældste børnebog. Bogen er tidligere genudgivet i 1894 som Børnespejl.

En lille bog, men interessant som kulturhistorisk dokument over holdninger til børn og unges opførsel og opdragelse i 1500-tallet. Til historieundervisning og underholdning blandt voksne private og professionelle opdragere.