Bøger / faglitteratur til børn

Bogen om katastrofer


Beskrivelse


Om naturkatastrofer, bl.a. vulkanudbrud, jordskælv, tornado, skovbrand, islag, epidemi, græshopper samt oversvømmelser, menneskeskabte katastrofer, bl.a. Tjernobyl, Titanic, forureninger, jordskred samt børskrak, og fremtidens katastrofer, bl.a. klimaændringer, bakterier og virus, overbefolkning og meteoritnedslag. Verdenskort med 11 afmærkede katastrofer fra 1500 f.Kr. til 1998.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2000

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 29. maj 2000

Katastrofebøger har altid været populær læsning. Her er en fragmentarisk sag, som vil kunne læses allerede fra 12 år. Bogen er opbygget i en række dobbeltopslag med autentiske begivenheder. Den er opdelt i hovedafsnit med hver et indledende velfungerende rammeafsnit: Naturkatastrofer, menneskeskabte katastrofer og fremtidens mulige katastrofer. Emnerne spænder fra jordskælv, vulkanudbrud, forurening og flyuheld til meteornedslag, overbefolkning og klimaændringer. En noget kortfattet brødtekst udbygges af supplerende fakta og relevante sidespring i mindre sats. Til sidst er der indeks og en udmærket ordforklaring. På plussiden tæller et velafbalanceret indbydende layout i stort format, instruktive tegninger og en fin fordanskning. Omvendt kommer man qua den magre brødtekst og de mange opslag aldrig rigtigt under overfladen. Trods signal til de yngre kræves alligevel mange steder en grad af baggrundsviden mhp. bred forståelse af stoffet, som ikke altid kan forudsættes hos denne målgruppe. Fagligheden er sådan set i orden, men jeg synes, at bogen generelt forekommer for tynd og vil for meget på for lidt plads. Layoutet vil afgjort påkalde interessen og sikre succes hos de 12-16-årige, som primært ønsker at bladre/billedlæse en bog. Men søger man mere fyldestgørende formidling af emnet, skal den søges andetsteds.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. maj 2000

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 29. maj 2000

I den kendte, leksivisuelle form fortælles i denne bog om katastrofer i bred forstand. Den indledes med et verdenskort, hvorpå der er afmærket udvalgte katastrofer fra 1500 f.Kr. frem til 1998. Derefter er bogen inddelt i tre hovedafsnit: Naturkatastrofer, Menneskeskabte katastrofer og et bud på katastrofer i fremtiden. I alt indeholder bogen 25 opslag, hvor emnerne bl.a. er vulkanudbruddet på Krakatau, Visuvs udbrud i år 79, isslag, tornadoer, hungersnød, Tjernobyl, luftforurening, børskrakket i Wall Street, jordskred, bakterier og virus samt overbefolkning. Bagest i bogen er der ordliste, stikordsregister og oversigt over illustratorer. Det er en informativ og saglig bog med et noget kalejdoskopisk tilsnit, der kan være appetitvækker til videre fordybelse i andre kilder. Teksten, der består af brødtekst og billedtekster kan selvlæses fra 5.-6. kl. De mange illustrationer består af kort, modeller, fotos i s/h og farver samt store, farvelagte illustrationer, hvoraf nogle kan virke stive og opstillede. Bogen, hvis indhold for en dels vedkommende er beskrevet i andre titler, kan anvendes til selvstændig læsning og som led i et emnearbejde om katastrofer fra 5.-6. klassetrin.



Informationer og udgaver