Bøger / faglitteratur

Borgia : et drama i renæssancens Rom


Beskrivelse


Skildring af familien Borgia i renæssancens Rom, hvor deres interesse for kunst og litteratur stod i kontrast til deres uendelige magtstræben uden hensyn til egne familiemedlemmer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 2012

af

af

Kent Skov

d. 1. okt. 2012

For de historisk interesserede i den italienske renæssance og i et af de spændende højdepunkter i Roms historie.

Borgia-slægten inkarnerede opfattelsen af renæssancen, der handler om intriger og korrumperede magtkampe, som det er fortalt i både Donizettis opera og i Victor Hugos roman. I bogen her perspektiverer Rom-kenderen, Torben Hangaard de historiske fakta om den romerske adelsslægt, der spillede en stor rolle både for pavestolen og i periodens politiske liv. Borgia-slægten havde sin storhedsperiode fra begyndelsen af 1400-tallet til o. 1519, hvor den sagnomspundne Lucrezia Borgia dør i barselsseng. Inden for denne dramatiske periode sidder slægten i pavestolen og andre magtfulde positioner. Først med den catalanske kardinal Alonso Borgia der bliver pave Calixtus III. Siden med den magthaveriske kardinal og general Cesare Borgia og sidst med pave Alexander VI. Perioden kendetegnes også ved dramatiske begivenheder uden for pavestolen i Rom, fx indtager tyrkerne Konstantinopel i 1453. Hangaard beskriver personer og begivenheder minutiøst med enkelte illustrationer og fotos. Han har skrevet flere bøger om Rom og Roms historie, bl.a. Ave Maria : Jomfru Maria i Rom.

Borgia-slægten er beskrevet i afsnit flere steder, men Borgia er den første monografi om den magtfulde og berygtede slægt på dansk.

Interessant bog om den magtfulde Borgia-slægt, der dominerede pavestolen i en central periode i renæssancen. Første monografi om slægten på dansk.