Bøger / skønlitteratur / noveller

Codine & andre fortællinger


Beskrivelse


Tre selvbiografiske fortællinger af den rumænske forfatter, Panaït Istrati (1884-1935), som solidarisk skildrer livet blandt underklassen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. mar. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. mar. 2017

Tre selvbiografiske fortællinger af den rumænske forfatter, Panait Istrati (1884-1935), som solidarisk skildrer livet blandt underklassen. For alle, der holder af stor, europæisk litteratur.

I dag er der næppe mange, der har hørt om den rumænske forfatter, Panait Istrati, der blev født i fattige kår i 1884. Uden nogen uddannelse ernærede hans sig ved alt forefaldende arbejde, og han begyndte først at skrive på fransk som fyrreårig, men til gengæld med en erfaring som få andre. I sine fortællinger beskriver han Balkanlandenes og Rumæniens sammensatte befolkningsgrupper, der alle er lige fattige og var fælles om et "miljø, hvor al menneskelig glæde og elendighed levede side om side". De tre fortællinger i bogen, der udkommer i serien "Bureauets lommebibliotek", har ikke tidligere været oversat til dansk.

Liv og kraft gennemsyrer Istratis både voldsomme og gribende historier, hvis hovedpersoner ofte er i deres følelsers vold. Drengen Adrian er den gennemgående fortæller, og hans godhjertede og sanselige skildringer af de mange balstyriske og excentriske personer er en fornøjelse at læse.

I 1940'erne blev mange af Istratis bøger oversat til dansk. Det er halvtreds år siden, Istrati senest blev udgivet på dansk, sidste gang i 1977 i serien "Store fortællere", hvor Tidslerne på Baragan udkom i Frank Jægers oversættelse.