Det er begrænset, hvor mange færøske barndomsskildringer der findes på danske biblioteker. Her kommer så en roman set med drengeøjne i årene 1924-1925, og den vil nok især appellere til læsere med interesse for Færøerne.
Drengen Páll vokser op på et tuberkulosesanatorium uden for Torshavn, hvor hans far er opsynsmand. Det er et ganske specielt sted, hvor den følsomme Páll gør sig sine tanker om sygdom og død, og hvor såvel patienter som personale gør et stort indtryk på ham. Romanen følger Páll fra 1924 til 1925, hvor han som 12-årig forelsker sig i den alvorligt syge pige Sigrid. Sigrid dør, og i det hele taget sker der mange dramatiske ting omkring Páll, både i virkeligheden og i hans fabulerende fantasi. Der er så mange sprogblomster og fantaseren ud ad forskellige tangenter, at Dalen ikke er nogen letlæst roman. For den opmærksomme læser vil der være et interessant indtryk af et strengt regimente på et færøsk sanatorium i begyndelsen af 1900-tallet og af et følsomt drengesind, især hvis man kan følge de fantasifulde veje og vildveje.
Gunnar Hoydal (f. 1941) er en markant skikkelse i det færøske kulturliv. På dansk er tidligere udkommet hans roman Stjernerne over Andes i 1996.
Fabulerende og ikke helt letlæst skildring af en 12-årig drengs virkelige og imaginære oplevelser på et færøsk sanatorium i 1924-1925.