Bøger / faglitteratur

Danmark i den kolde krig : de afgørende beslutninger


Beskrivelse


Journalistisk debatfremstilling om de afgørende toppolitiske beslutninger mht. Danmark og den kolde krig med kommentarer af Mogens Lykketoft, Niels Helveg Petersen og Uffe Ellemann-Jensen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 13. nov. 2008

Mest til undervisning.

Bogen er udgivet i ifm. radioserien "En afgørende beslutning" og gennemgår en række dilemmaer for danske toppolitikere under den kolde krig: Norden kontra Nato, amerikanske baser og atomvåben i Danmark eller Grønland, dobbeltbeslutningen, fodnoterne m.m. Hvert hovedafsnit er udstyret med en udmærket formidlet journalistisk populærhistorisk ramme ofte via velfungerende anvendelse af pressecitater, -debat og anekdoter, der også fint gengiver samtidsstemningen. Derefter afsluttes med fyldige polemiske kommentarer af 3 tidligere udenrigsministre: Helveg Petersen, Lykketoft og Ellemann-Jensen. Tilgangen er journalistens/politikerens frem for historikerens med overskrifter som "lav baby-atomvåben, ikke krig" og "gravøl i Oslo". Velegnede til at lokke nysgerrige videre men håbløse mht. mere seriøs orientering rundt i bogen, der savner både register og udførlig indholdsfortegnelse. Også den lidt fragmentariske opbygning er en hæmsko mht. folkebiblioteksbrug. Rent fagligt skæmmer fx udeladelse af dobbeltbeslutningens store betydning for Sovjets sammenbrud og nogle forenklinger/fejl: Knud Kristensen tillægges ønske om "Danmark til Ejderen" og påstanden, at holdningen efter 1864 var, at man militært afrustede og "lagde død".

Om emnet primært Danmark under den kolde krig.

Journalistisk populærhistorisk debatfremstilling om de afgørende toppolitiske beslutninger mht. Danmark og den kolde krig. Primært egnet til undervisningsbrug fra gymnasieniveau.


Jyllands-posten

d. 10. dec. 2008

af

af

Bent Jensen

d. 10. dec. 2008Informationer og udgaver