Bøger / faglitteratur til børn

Danmark under første verdenskrig


Beskrivelse


Om forholdene i Danmark op til 1. verdenskrig, dagliglivet under krigen, gullaschbaronerne, skibsfarten samt sønderjydernes forhold i Tyskland.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 13. nov. 2000

Den 3. bog i serien Verdenskrigene handler om Danmark under 1. Verdenskrig. Den fortæller om tiden op til krigen, som var præget af økonomisk fremgang, og om det økonomiske tilbageslag der fulgte med krigsudbruddet. De stigende priser og stagnerende lønninger førte til indførelse af dyrtidsregulering, og selv om Danmark var neutralt, og ikke deltog direkte i krigshandlingerne, var hverdagen præget af krigen. Voldsomt opskruede aktiekurser lokkede mange gullaschbaroner ud på tvivlsomme økonomiske eventyr. En stor del af bogen handler om de dansksindede i Sønderjylland, som var tvunget i tysk krigstjeneste, og om tyske militæranlæg i Sønderjylland. Det sidste kapitel handler om fredsslutningen i 1918 og genforeningen i 1920, men også om Christian X's kuplignende afskedigelse af den siddende regering, der førte til Påskekrisen 1920. Bogen afsluttes med tidslinie, ordforklaringer, annoterede litteratur- og kildefortegnelser samt et register. Den er rigt illustreret med velvalgte samtidige fotos i sort/hvid og senere farvefotos, tegninger og instruktive kort. Endvidere er der indsat erindringsglimt, biografiske oplysninger og avisuddrag. En velskrevet bog, der vil være god til opgaver og til historieinteresserede læsere fra 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 13. nov. 2000

I serien Verdenskrigene, som er et dansk-engelsk projekt, udgives særskilt dette bind, specielt omhandlende Danmarks situation. Det afrunder Krigen i skyttegravene og Den ustabile fred (begge 00/36) om Første Verdenskrig. Det stof, som hidtil har været et afsnit i historiebøgerne, får fuld gyldighed her i en vedkommende, redelig og interessant beskrivelse af vilkår, omstændigheder og handlinger. Med afsæt i de gode tider i århundredets første tiår opridses reaktioner og tiltag i 1914 frem til 1920, først med sikringen af forsvaret. Balancegangen mellem engelske og tyske interesser og vores samhandel med begge parter med økonomisk vinding til følge har et andet skær over sig end sønderjydernes skæbne. Bogen giver især et godt overblik og forståelse for det sønderjyske spørgsmål, belyst af kildemateriale, gamle og nye fotos og interview. En iagttagelse indenrigspolitisk er fordelingspolitiken som start på en velfærdsmodel. Billedmateriale, opsætning og tekstens sobre fortælleform er en helhed, der på bedste vis kvalificerer bogen til undervisning og selvstudium fra 7. klasse og videre frem.