Bøger / faglitteratur / bibliografier

Danskernes huse på Guldkysten 1659-1850


Beskrivelse


Om de huse danskerne som en betydende kolonimagt opførte ved den såkaldte Guldkyst (Ghana) i Afrika 1659 til 1850.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. jan. 2015

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 21. jan. 2015

Forskere giver den historisk interesserede fascinerende historisk viden om de huse danskerne som en betydende kolonimagt opførte ved den såkaldte Guldkyst (Ghana) i Afrika 1659 til 1850.

Antologi på akademisk niveau, hvor historikere, arkitekter, geografer, arkæologer og antropologer fra Ghana, Norge og Danmark ud fra hvert deres område og synsvinkel redegør for de danske forter, plantager og private huse, der blev opført under det danske kolonistyre 1659 til 1850. En oversigtsartikel summerer historikken bag de danske besiddelser på Guldkysten. Herefter beskrives besiddelserne ud fra forskellige synsvinkler med overskrifter som "Byen Usu og dens indbyggere", "Fredensborg - et lille slavefort på et meget lille sted", "Slavehandel, slaveplantager og kolonialisme" og "Varetagelsen af Ghanas materielle kulturarv". Hvert afsnit har resumeer på engelsk.

Interessant og detaljeret bog, der lader de fysiske huse og besiddelser danskerne efterlod spejle sig i vores grumme, og slet ikke så fjerne fortid som kolonimagt og slavehandlere. I bogen er dette historiske skrift, der forbød slavehandel fx gengivet: "Forordning om negerhandelen 16 marts. 1792". Bogen har styrke i de nuancerede synsvinkler.

En klassiker er Thorkild Hansens klassiske serie fx Slavernes kystDanmark - rigsfællesskab, tropekolonier og den postkoloniale arv. En bred perspektiverende bog er Lars Jensens Danmark - rigsfællesskab, tropekolonier og den postkoloniale arvEn klassiker er Thorkild Hansens klassiske serie fx Slavernes kyst. En bred perspektiverende bog er Lars Jensens .


litteratursiden.dk

d. 13. apr. 2015

af

af

Torben Wendelboe

d. 13. apr. 2015

Med udgangspunkt i de endnu bevarede danske huse på Guldkysten skildres et stykke både fascinerende og frastødende dansk kolonihistorie kompetent og levende. Bogen skildrer på videnskabeligt grundlag ...


Kristeligt dagblad

d. 16. feb. 2015

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 16. feb. 2015