Bøger / faglitteratur

Dataetik - den nye konkurrencefordel


Beskrivelse


Vi benytter i stigende grad gratis digitale tjenester og betaler en usynlig pris med vores data. Det forpligter virksomhederne til en etisk omgang med data.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. sep. 2016

af

af

Jytte Bræmer

d. 21. sep. 2016

Vi benytter i stigende grad gratis digitale tjenester og betaler en usynlig pris med vores data. Det forpligter virksomhederne til en etisk omgang med data. For alle med interesse for, hvordan teknologiudviklingen påvirker menneske- og samfundsliv.

Forfatterne har gennem mange år beskæftiget sig med retslige og etiske konsekvenser af den digitale udvikling. Big data er blevet værdifuld kapital for virksomheder, hvad enten der er tale om sundhedsdata, vejrdata, fysiske adfærdsdata, færden på nettet, indkøbsvaner osv. Spørger man borgerne, er der et udbredt ønske om kontrol af egne data, men også manglende initiativ til at gøre noget ved det. Forfatterne gennemgår en lang række eksempler på, hvordan data er en konkurrencefordel, og at man kan tale om en dataøkonomi, men også hvordan virksomheder i stigende grad er bevidste om, at privacy også kan være et produkt. Bogen er fyldt med illustrative eksempler på såvel tjenester som virksomheder. Afsluttes med råd til virksomheder om, hvilke dataetiske overvejelser, man skal gøre sig.

Bogen vidner om et kolossalt overblik over nettets udvikling og status og de etiske dilemmaer, det bringer med sig. Den usynlige datapris er blevet nettets fremmeste betalingsmiddel. Den er velskrevet og qua de mange eksempler bliver problemstillingen meget forståelig og nærværende og burde vække til større offentlig debat, end tilfældet er.

Første bog om emnet. De overvågede omhandler dog en del af emnekomplekset.


Journalisten

2016, nr. 10

af

af

Ulla Bechsgaard

2016, nr. 10


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2016

af

af

Ulla Bechsgaard

d. 8. okt. 2016