Bøger / faglitteratur

De danske fanger i koncentrationslejren Stutthof 1943-1945


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 12. mar. 2018

Omfattende beskrivelse af de danske fangers ophold i koncentrationslejren Stutthof. For læsere med interesse for KZ-historie.

I oktober 1943 ankommer 150 danske fanger til KZ Stutthof i Østpreussen. På det tidspunkt var lejren en typisk tysk koncentrationslejr, der havde til formål at isolere og uskadeliggøre nazismens modstandere, men med ankomsten af mange tusinde jødiske fanger forvandlede lejren sig til en udryddelseslejr. Fremstillingen, der bygger på de indsatte danske fangers vidnesbyrd og Martin Jensen Overbys omfattende studier af dansk og udenlandsk baggrundslitteratur og research i arkiver skildrer bl.a. baggrunden for deportationen af danskerne, deres overlevelsesstrategier, selvopfattelse og stærke sammenhold i lejren, dødsmarcherne, lejrens evakuering og fangernes hjemrejse/hjemkomst i maj-september 1945. Med fangeberetninger, liste over danske statsborgere i Stutthof, fangebiografier, bibliografi, litteraturliste, efterskrift og noter.

Den hidtil mest omfattende fremstilling af de danske Stutthof-fangers historie. Der er tale om solid og indsigtsfuld forskningsformidling, hvor forfatteren evner at forholde sig afvejende og kyndigt til emnet. Vigtig og læseværdig udgivelse, som kommer i 75-året for danskernes deportation.

Bogen føjer sig fint til rækken af vigtige KZ-historiske studier, der beskriver danskere i koncentrationslejre, fx Jørgen Barfoeds Helvede har mange navneDeporteretNeuengammeDe kom til Dachau, Deporteret, Neuengamme og De kom til DachauBogen føjer sig fint til rækken af vigtige KZ-historiske studier, der beskriver danskere i koncentrationslejre, fx Jørgen Barfoeds Helvede har mange navne, , Neuengamme og De kom til DachauBogen føjer sig fint til rækken af vigtige KZ-historiske studier, der beskriver danskere i koncentrationslejre, fx Jørgen Barfoeds Helvede har mange navne, Deporteret, og De kom til DachauBogen føjer sig fint til rækken af vigtige KZ-historiske studier, der beskriver danskere i koncentrationslejre, fx Jørgen Barfoeds Helvede har mange navne, Deporteret, Neuengamme og .


Berlingske tidende

d. 15. maj 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 15. maj 2018


Berlingske tidende

d. 15. maj 2018

af

af

Bent Blüdnikow

d. 15. maj 2018