Bøger / skønlitteratur / roman

De fire rytteres tid


Beskrivelse


Som rytterne i Johannes' Åbenbaring kommer nu pesten i krigens kølvand til Danmark og Sverige, og hærger blandt de udhungrede og forarmede folk, mens Karl XII har gemt sig i Tyrkiet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Da LWs Karolinersaga midt i 1970'erne kom på dansk, sagde en kollega: »Hvor er det skønt at gå hjem og læse en romanserie, som man bliver helt opslugt af«. Tørre tal viser, at LW i 1985 varden trediemest læste forfatter på svenske biblioteker. Han forstår da også som underholdningsforfatter i topklasse at levendegøre et dramatisk kapitel i svensk historie, som også har interesse fordanske læsere. (Store nordiske krig 1700-1720). LW er meget kritisk overfor 'heltekongen', Karl XII og understreger de forfærdelige lidelser, han påførte sine soldater og menigmand i Sverige. Hansgennemgående hovedperson er en humant tænkende, fremskridtsvenlig officer. Et vældigt persongalleri befolker denne medrivende beretning, og personlister og landkort letter overblikket. Serien haralle de ingredienser, man forventer i en stort anlagt historisk romanserie. Udgivelsen er et velkomment genoptryk ved 'Nyt Dansk Litteraturselskab', og historiske romaner er som bekendt også sageni 1990'erne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Susanne Munck

d. 18. dec. 2018

Selv om det vil være en stor fordel at have læst forgængerne Heltenes tid og Vredens tid, kan bogen læses selvstændigt. Handlingen foregår i 1710-11 i Sverige, Rusland, Nordafrika og Tyrkietog følger tre tråde, som -omend hver knyttet til sin hovedperson - til en vis grad er vævet sammen. Stærkest står skildringen af Kajsa-Maja, enken, som bestyrer Pilfelts gård og med stolthed ogglæde venter hans barn. Hun er vokset til et tiltalende billede på en sympatisk, moden og selvstændig kvinde. Vild-og-Kåd og hans utallige meriter er et charmerende og underholdende, overfladiskbekendtskab, men kan måske udvikle sig til andet og mere, mens Pilfelt, nu oberst, er den lidt kedsommelige nøglefigur, som giver forfatteren lejlighed til maleriske skildringer af pestramte byer,feltslag og naturscenerier. Gedigen, til tider saftig underholdning på baggrund af et overbevisende kendskab til datidens historie og miljø. Men virkelig spænding formår forfatteren kun sjældent atskabe.


Jyllands-posten

d. 14. jan. 1978

af

af

Henning Ipsen

d. 14. jan. 1978