Bøger / faglitteratur / singler

De første flygtninge


Beskrivelse


Læsø har aldrig huset flygtninge- eller indvandrerfamilier indtil sommeren 2015, hvor den første familie fra Syrien ankom. Forfatteren har fulgt familien gennem det første halve år på Læsø og beskriver hvordan øboerne tager imod familien, hvordan integrationen foregår og hvordan de ny øboere falder til.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. feb. 2016

af

af

Kirstine Hagen Thomasen

d. 24. feb. 2016

Beretningen om en flygtningefamilies første tid i et lille dansk samfund er vedkommende for deltagere i integrationsdebatten og yndere af den menneskelige vinkel.

"De første flygtninge" er en single, altså en mellemting mellem en meget lang avisreportage og en kort fagbog. Den følger en syrisk families første måneder på Læsø, som er Danmarks mindste kommune og indtil nu stort set ikke har haft del i flygtningekvoterne. Journalisten er med ved kommunens intromøder for de lokale, på familiens færgefart til øen, og når naboerne inviterer på kaffe. Det meste foregår i fordragelighed i det virkelige liv, mens bølgerne går noget højere i øens utallige facebookgrupper. Undervejs præsenteres en smule sociologisk teori om minoriteter og integration.

Bogen tager sig tid til at fortælle sin historie og komme under huden på personerne, både flygtningefamilien og medlemmer af lokalbefolkningen placeret på begge fløje i integrationsdebatten. Alle behandles sobert og forstående, og ingen udråbes til helte eller skurke. Teoriafsnittene er velformidlede og tager ikke overhånd. Eneste anke er, at fortællingen, der udspiller sig over få måneder sidst i 2015 og allerførst i 2016, afsluttes lidt abrupt.

Flugten til EuropaFlygtninge og Europa og Flygtninge og Europa behandler emnet mere overordnet, men der findes ikke meget litteratur om den aktuelle flygtningekrise, der går så tæt på personerne som "De første flygtninge"Flugten til Europa og behandler emnet mere overordnet, men der findes ikke meget litteratur om den aktuelle flygtningekrise, der går så tæt på personerne som "De første flygtninge".