Bøger / faglitteratur

De gales vej : nogle kapitler af galskabens og psykiatriens historie - fra antikken og indtil i dag


Beskrivelse


Kortlægning af de steder - i psykiatrien, i skønlitteraturen og i selvbiografiske vidnesbyrd - hvor man kan se, hvorledes galskaben i sine mange forskellige betydninger af ordet igennem århundreder eller årtusinder er kommet til udtryk i vores kultur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2019

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 9. okt. 2019

Interessant indføring i de gales historie med fokus på skildringen af dem i psykiatrien, skønlitteratur og selvbiografier. For alle med interesse for galskab, dårskab og psykiatri. Også velegnet til studerende.

I denne bog præsenteres vi for dele af galskabens og psykiatriens historie fra antikken og frem til idag. Forfatteren slår ned på de steder i steder i psykiatrien, skønlitteraturen og selvbiografier, hvor galskaben kommer til udtryk i vores kultur. Helt frem til starten af det 17. århundrede kunne de gale flakke om på gader og veje, men herefter i det 17. og 18. århundrede begyndte de gale og sindsyge i stigende grad at blive "spærret inde", bl.a. på hospitaler og sindsygeanstalter. Det har især været vigtigt for forfatteren at belyse, hvordan opfattelsen og behandlingen af galskab/de gale har undergået forskellige modifikationer og ændringer i tidens løb. Efter hvert kapitel er der noter og bogen har desuden billedefortegnelse, bibliografi og indeks. Ib Johansen er skønlitterær forfatter og har tidligere forsket i galskabens historie og dens forskellige litterære og kunstneriske udtryk. Illustreret.

Spændende og velskrevet fremstilling, der dog kræver en læser med interesse for emnet.

Galskab i litteraturen, som også netop er udkommet, handler om relationer mellem galskabslitteratur og psykiske tilstande som depression, stress, angst og psykoser.