Mozambique, før en portugisisk koloni i Afrika og ellers mål for 30 års dansk ulandsbistand. En journalistisk indfaldsvinkel til bistandsarbejdet der kan bruges i tværfaglig undervisning/studier, hvor termer som Afrika, bistand, sundhed, fattigdomsbekæmpelse m.v. indgår, eller man kan bare læse denne velskrevne, spændende(!) bog af interesse. Her er indsigt i og udsyn til politik, historie og ikke mindst til mennesker med en ganske anden hverdag end vor.
En Danida-uafhængig analyse med blik for almindelige menneskers liv og skæbne udover at bogen også afdækker et postkolonialt kaos med borgerkrig, magtkampe, fattigdom, korruption, "hvide" nabolandes aggressioner m.v. Dog først og sidst en kamp mod fattigdom, sult, undertrykkelse m.m. og en kamp for et bedre samfund, levevilkår, sundhed og uddannelse. Mange skæbner og emner i en kalejdoskopisk skildring, rig på dilemmaer overalt - og på drømme hvor mange brister undervejs, men de tørrer tilsyneladende aldrig helt ud.
Litteraturen er sparsom, ofte af ældre dato og smallere end her. Danida har udgivet Landestrategi for Mozambique, 2000, endvidere er der Lena Hanssons Moçambique, Malawi, 2004, og Nadja Manghezis Det handler om at overleve : hverdag i Moçambique, 1989, og på nettet Udenrigsministeriets landefakta: www.um.dk/da/menu/udenrigspolitik/landefakta/landefaktaafrika/mozambique.
En panorerende skildring af bistandsarbejdet i Mozambique set i et såvel reflekterende som fordomsfrit kritisk-konstruktivt lys.