Bøger / faglitteratur / strikkeopskrifter

Islandsk strik


Beskrivelse


Om strikningens oprindelse i Island og den traditionelle lopi-sweaters historie, den islandske uldindustri samt 65 mønstre på lopi-sweatre og andre beklædningsgenstande til børn og voksne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2013

af

af

Jette Andreasen

d. 23. aug. 2013

Islandsk uldindustri er efter en nedgang i 1980'erne nu på vej op igen. Firmaet Istex præsenterer her nye og gamle mønstre til traditionel islandsk strik med bl.a. rosenmønster. Der er både små og store projekter, men det kræver en vis øvelse at kunne følge opskrifterne til de mønstrede sweatre.

Efter en fin historisk gennemgang af islandsk strik og uldindustri følger 65 opskrifter på sweatre og cardigans til kvinder, mænd og børn, og man finder også sokker, huer, vanter og sjaler. De ældste designs er fra 1950'erne, hvor sweatre med grønlandsk inspirerede mønstrede bærestykker også var populære i Danmark. Denne type er forsøgt fornyet og er bogens gennemgående design. Sort, grå, hvide og brune naturfarver er fremherskende, og stort set kun i børnetøjet er der sprællet mere med rødt, grønt og blåt, som faktisk giver mønstrene et mere nutidigt look. Enkelte ensfarvede bluser og et par kjoler viser andre sider af brugen af islandsk uld. Opskrifterne i 3-6 størrelser er udførlige med mål- og mønsterdiagrammer. Der afsluttes med en kort gennemgang af teknikker og forkortelser. Bogen er gennemillustreret med meget flotte og stemningsskabende fotos.

Helga Isager har i sit design sat fokus på moderne nordisk strik i uld og naturfarver, men der findes ikke nyere strikkebøger med mønsterstrikkede bærestykker og traditionelle rosenmønstre.

Bogens smukke præsentation af brugen af islandsk uld vil tiltale mange strikkere, og udfylder et hul i samlingen af strikkebøger.


Håndarbejde nu

Årg. 49, nr. 2 (2014)

af

af

Pia Jean Martinussen

Årg. 49, nr. 2 (2014)