Bøger / skønlitteratur til børn / tegneserier

De vilde svaner : Zainab, Egtved pigen


Beskrivelse


De vilde svaner: Stakkels Elisas seks brødre bliver forvandlet til svaner. Kan hun redde dem, hvis hun laver seks særke af brændenælder? Hun må ikke tale imens, for så vil brødrene dø -.
Zainab: Som kalif Harun al-Raschids yndlingssøster Abbasah skal giftes med Giarfar, er Zainab lovet bort til Ali. Ali gør imidlertid oprør mod kaliffen og fængsles. Zainab presser derfor Abbasah til at hjælpe Ali.
Egtvedpigen: Tegneserie om de begivenheder der muligvis førte til at høvdingedatteren Aia blev stedt til hvile i en kæmpe gravhøj, hvor hun blev fundet i 1921, og af arkæologer døbt "Egtvedpigen".

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1998

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 28. okt. 1998

Den danske tegneserieforfatter og illustrator Sussi Bech, bl.a. kendt fra serien om pigen Nofret, har kastet sig over eventyrgenren. Tegneserien om De vilde Svaner har hun dels hentet fra Grimms eventyr De 6 Svaner og dels fra H.C. Andersens version. Tegneseriestriberne er farverige og farvevalg, figurer og miljøer ligner, rent teknisk, illustratorens tidligere udgivelser. Farvevalget udstråler intense stemninger, og de korte letlæselige tekster, sat i bokse og talebobler, kan elever fra 3. kl. selv læse. Tegneserien er også meget velegnet til oplæsning for børn fra 6 år. Voksne og større børn vil, udover en læseoplevelse, kunne arbejde med eventyret som genre og med tegneserien som medie. Historien om De vilde Svaner finder vi flere steder, jeg kan nævne H.C. Andersens fra 1994, blå Dingo ved Hanne Leth samt De vilde Svaner, 1997 samme forf. med Svend Otto S. som illustrator. Eventyret handler om kongen, der gifter sig med heksens datter. Hans 7 børn flytter han til et afsides slot. Stedmoderen forvandler de 6 drenge til svaner. Elisa, deres søster, finder brødrene. Hendes opgave er at ophæve trolddommen ved at lave 6 særke af brændenælder. Problemet er, at hun skal forholde sig tavs under dette arbejde. Hvis ikke - dør hendes brødre. Omslaget i hardcover viser Elisa, der plukker nælder på en kirkegård.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1998

af

af

Susanna Christensen

d. 28. okt. 1998

Sussi Bech tager livtag med en ny genre, folkeeventyret, og en anderledes tegnestil i sin nye tegneserie. Dermed har hun sat sig selv på en vanskelig prøve. Hun genfortæller De vilde svaner baseret på Grimms version blandet med H.C.A.'s udgave. Desværre synes jeg ikke, at det er en helt vellykket overførsel af eventyret til tegneserieformen. Den eventyrlige poetiske stemning er næsten væk. Kærligheden og styrken hos prinsesse Elisa skinner ikke igennem. Billedsiden er holdt i en stram og enkel stil, tøjstil og miljø er inspireret af sydfransk middelalder. Farvevalget er til dels ret mørke dystre farver, men med gode skygge- effekter. Landskaberne er uden mange detaljer. Personer virker bevidst(?) uskønne og næsten skabelonagtige. Der er langt til Nofret og Aida Nur. Elisa er en bleg lyshåret skønhed. Hun giftes med en mørk diabolsk mand, der har en ond førstekone og ditto svigermor. Kun i kraft af sin handling viser Elisa karakterstyrke. Men de 6 brødre er tyndt skildret. Derfor virker det mindre troværdigt, at søsteren vil tåle mange års tavshed,smerte og afsavn for at befri dem fra deres trolddom. Samme eventyr er i 1984 lavet som tegneserie med tekst af Filip Regnér og Henrik Aagaard og tegninger af Britta Pettersen. Sussi Bechs fortolkning er læseteknisk og indholdsmæssigt egnet for børn fra 10-12 år.


Strip!

Nr. 5 (1999)

af

af

Henry Sørensen

Nr. 5 (1999)