H.C. Andersens eventyr De vilde svaner er blevet til en på mange måder flot film med scenografi og kostumedesign af dronning Margrethe II, der også har arbejdet med på udviklingen af manuskriptet. Det er på mange måder dronningens film, selv om Peter Flint er krediteret som teknisk instruktør og Ghita Nørby som personditto. Dronningens detaljerede découpager, der udgør filmens kulisser, stjæler nemlig næsten billedet for de skuespillere af kød og blod, som via computerteknik placeres i papirklippenes farvestrålende univers. Filmens målgruppe er et publikum med interesse for visuelle fortolkninger af eventyrdigterens fantastiske fortællinger og for dronning Margrethes kunstneriske arbejder.
Da en ond dronning bliver stedmor for Elisa og hendes elleve brødre, forvises den smukke pige til en gammel kones ydmyge bolig, og de elleve drenge forvandles til svaner. Det bliver Elisas opgave at hæve forbandelsen og bringe brødre, fred og fordragelig tilbage til kongeriget.
De vilde svaner, 2009 bygger løst på folkeeventyret De elleve svaner, men besidder suverænt H.C. Andersens fine sprogfornemmelse og eminente berettergreb, som i filmen kommer til sin ret i Ghita Nørbys genfortælling på lydsiden. Filmen er sammenlignelig med Snedronningen, 2000, der bruger samme computerteknik til at fortolke et H.C. Andersen-eventyr, og hvor det er dronningen selv, der læser eventyret højt.
Trofast og traditionel filmisk gendigtning, hvis egentlige attraktion er dronningens découpager og kostumer.