Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Den højeste straf


Beskrivelse


I 1937 forsvandt den danske kommunist Arne Munch-Petersen (1904-1940) i Sovjetunionen. 62 år senere tager den tidligere leder af Danmarks Kommunistiske Parti Ole Sohn til Moskva for at undersøge hans skæbne. Et detektivarbejde i russiske arkiver bliver til en historisk rejse tilbage til 1930'rnes stalinistiske terrorregime.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2012

af

af

Ellen Skall Sørensen

d. 10. sep. 2012

Oplagt til opgaver om Stalin-tiden, men vil også være noget for historisk interesserede.

Indimellem kan man undre sig: hvorfor har denne spændende og flot omtalte film ikke allerede fundet vej til bibliotekerne? I hvert fald: her er Tomas Gislasons prisbelønnede film om (nuværende) erhvervs- og vækstminister Ole Sohns jagt i KGB's arkiver for at finde ud af, hvad der skete med kommunisten Arne Munch-Pedersen, der forsvandt i Sovjet i 1937. I en sidehistorie fortælles om sømanden Claus Jensens skæbne. Filmen følger Ole Sohn i Moskva, mens han afdækker den grusomme historie om Stalin-tiden - en tid fyldt med paranoia og magtbegær. Filmens klipning er dynamisk, hvor flere optagelser vises samtidig. Ole Sohn skrev i 1996 en bog med samme titel som filmen om Christian Pedersen, der også blev kendt skyldig i kontrarevolutionær virksomhed og henrettet. Hans bog om Arne Munch-Pedersen hedder Fra folketinget til celle 290, 1992.

Der findes ikke andre dokumentarfilm om Stalin-tiden.

Flot konstrueret og nyskabende dokumentarfilm om Ole Sohns jagt i Moskvas arkiver efter sandheden om kommunisten Arne Munch-Pedersen, der forsvandt i 1937. Som sidehistorie fortælles om sømanden Claus Jensen, der blev sendt i arbejdslejr pga. en udtalelse om, at gaderne i København var renere end gaderne i Arkhangelsk.