Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Den lille sorte høne


Beskrivelse


Billedbog. Den lille sorte høne og Dværgekongen viser deres taknemmelighed over for Aljosja ved at give ham et hirsekorn. Gemmer han det og undlader at røbe deres hemmelighed, så ved han alt - uden at læse. Men en dag glemmer han det og må igen læse sine lektier selv. Foregår i 1700-tallets Sankt Petersborg.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 26. aug. 2002

Den lille sorte høne er et traditionelt, russisk eventyr med masser af sproglige ornamenter, en solid gang moral og nogle fantastisk flotte billeder. Der er ikke megen fart over historien, faktisk bevæger fortællestilen sig på kanten af det kedsommelige, men den lidt gammeldags, tunge sprogtone ledsages elegant af overordentligt smukke, afdæmpede illustrationer - stærke, portrætlignende malerier og vignetagtige blyantstegninger. Der anvendes ingen billige eller kulørte effekter her. Tværtimod holdes nuancerne i disede jordfarver, men billederne er så mesterligt udført, at de ubesværet tilføjer historien det stænk af eventyr og magi, der er nødvendigt, hvis en så altmodisch fortælling skal kunne fastholde moderne børn. Det er nok stadig tvivlsomt om historien for alvor vil fænge, for både miljøet, figurerne og moralen befinder sig absolut i yderkanten af danske børns oplevelsesverden. Alligevel rummer billedbogen oplagte kvaliteter i kraft af den fornemme harmoni mellem tekst og billeder og i kraft af sin lavmælte loyalitet mod de traditionelle eventyrs fortællekunst.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2002

af

af

Lars Aagaard

d. 26. aug. 2002

Kunsteventyr af russisk oprindelse, via østrigsk til det danske børnebogmarked i en illustreret udgave af Gennadij Spirin, som kendes hos os fra en række interessante billedbøger, som denne lægger sig tæt op ad: smukke, om end krævende illustrationer à la oliebilleder i supernaturalistisk / fabulerende stil med masser af detaljer at gå om bord i for et billedelskende barn ned til 6 - 7 år og voksne. Portrætterne af børn, voksne og dyr er dybtgående og fulde af tids- og eventyrkolorit. Historien i den lange tekst er en moralsk fabel om en rig russisk dreng, Aljosja, som går på kostskole i Sankt Petersborg, efter billedsiden i 1700 tallet. Han savner dyrene derhjemme og passer skolens høns. Især en sort høne holder han hånden over, og den er nøglen til historien om det lille folk under slottet, som giver ham et magisk hirsekorn, der giver Aljoscha alverdens viden - så længe han ikke røber dem. Moralen består i Aljosjas besindelse på vejen til lærdom, som der ingen undtagelser gøres med.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 35 (2003)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 120, nr. 35 (2003)