Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Den magiske stol


Beskrivelse


Mikkel er syv år. På et loppemarked køber han en stol af en, der ligner en heks. Når han sidder i stolen og ønsker noget, går det vist i opfyldelse. Er stolen magisk? Kan den hjælpe ham mod drillepinden Søren?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 1996

af

af

Else Lerche

d. 29. mar. 1996

Forfatteren, der har skrevet mange bøger til begynderlæsere, har skrevet en højtlæsningsbog, der kan læses for børn fra 5 år. Den er hyggelig og lidt spændende. Den appellerer til fantasien og udfordrer med sit trylleri. Man ved ikke helt, hvad man skal tro. Mikkel køber en gammel stol, der synes at kunne opfylde hans ønsker. Søren holder op med at drille ham, og han får nye venner. Da stolen lidt underligt forsvinder igen, har han faktisk ikke brug for den mere. Historien er fortalt i et roligt tempo i et lettilgængeligt dansk. Bortset fra replikkerne er den skrevet i datid. Det, synes jeg, giver lidt afstand til det fortalte og svækker spændingen lidt. Forf. giver et levende billede af den 7 årige Mikkel. Troen på stolens magiske evner giver ham selvtillid. Hans ændrede adfærd giver ham flere venner. Forældre og bedsteforældre får man også et udmærket indtryk af, lidt svagere står klassekammeraterne. Dina Gellert har tegnet en dramafyldt forside. Den skal nok fange målgruppens opmærksomhed. De mange ill. i bogen er malet i gråtonede nuancer. De illustrerer udmærket teksten. Teksten er sat i en åben sats.


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 1996

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 29. mar. 1996

Bogens forsideillustration antyder eventyr og magi, men sandt at sige indeholder bogen en dejlig virkelighedsnær historie om Mikkel (7 år), der er med far og mor på loppemarked. Her køber han en gammel stol af en - set med Mikkels øjne - rigtig væmmelig heks. Langsomt opdager han, at stolen tilsyneladende kan opfylde ønsker, eller - er det blot tilfældigt, det tegner sig således? Han rejser alene over til sine elskede bedsteforældre - det går fint. På en fisketur bliver farfar dårlig, og Mikkel må selv styre båden i land - også det lykkes. Han tager teten fra klassens sejeste dreng Søren, der i skuespillet Tornerose ikke tør kysse prinsessen. Mikkel tør! Jo, Mikkel har overvundet sin angst for ikke at slå til! I tilgift har han også fået de legekammerater (incl. Søren), han før savnede - og det alt sammen med eller uden hjælp fra stolen? - Troen kan som bekendt flytte bjerge, og troen på sit eget værd kan gøre virkeligheden næsten magisk. Bogens forside passer netop fint til bogens indhold. Det samme gælder bogens kultegninger. Historien egner sig fint til oplæsning i 2. - 4. klasse og kan selvlæses fra 4. klasse.