En titel som Den sidste mohikaner henvender sig med en fordums kliché umiddelbart til alle raske drenge uanset alder. Men den dramatiske og romantiske historie om Falkeøje og hans indianervenner samt ikke mindst de myge kvinder Alice og Cora har såmænd også appel til spindesiden. Dog skal man lige bemærke, at denne version er en tv-serie i otte afsnit fra 1971 med et overordentligt tydeligt datostempel.
Nathaniel Bumppo med tilnavnet Falkeøje er spejder for den engelske hær under kolonikrigene i 1700-tallets amerikanske vildnis. Sammen med mohikanerindianerne Chingachcook og Uncas hjælper han oberst Munros to døtre gennem fjendens linjer frem til faderens belejrede fort. Franske tropper kæmper sammen med huronindianerne mod englænderne. Og huronerne er mohikanernes dødsfjender. Ikke mindst den svigefulde høvding Magua! Da tv-mediet blev hvermandseje, kiggede BBC på bogreolerne og lavede serier bygget over berømte romaner. Den sidste mohikaner er teksttung, og handlingen står stort set bomstille i lange dialoger. Kampscenerne fremstår i dag uden dramatik, nærmest komiske, og de engelske skuespillere, der agerer indianere, er instruerede og sminkede, så de læner sig op ad en dom for politisk ukorrekthed.
James Fennimore Coopers berømte roman fra 1826 er filmatiseret mange gange og meget vellykket af Michael Mann i 1992 med Daniel Day-Lewis som Falkeøje.
Selv tiden taget i betragtning er der tale om et et værk, som ikke kan anbefales.