Hvordan er sorte mennesker blevet fremstillet i dansk litteratur? Og hvordan læser og forstår man den litteratur i dag med nutidens antiracisme og kulturdebat in mente? For læsere med interesse for kulturdebat og litteraturhistorie.
Bogen er dels en litteraturhistorisk gennemgang af sorte som motiv i dansk litteratur, og dels en behandling af samtidens woke reaktioner på tidligere tiders racisme, cancel culture og censur. De litteraturhistoriske afsnit identificerer værker, hvori sorte personer optræder, og opridser værkernes historiske ramme. For ikke alle de værker, vi i dag ser som racistiske, var racistisk tænkt. Samtidig forholder bogen sig til det opbrud, der er i kulturen, hvor man ikke længere kan sige det, man kunne sige for bare få år siden. Da flere af de behandlede tekster bruger n-ord - i forskellige afskygninger, findes de også i bogen.
Det er en meget fin bog om et hypersensitivt emne. Den er skrevet uden berøringsangst, og med respekt og forståelse for både litteraturen og den nuværende oprørstilstand i kulturen, hvor bl.a. racisme ikke længere er ok. Det er en meget fin pointe, der går igennem hele bogen, at det er prekært at læse fortidens litteratur med nutidens briller uden at forholde sig til litteraturens samtid.
Vestindiske sporIdentitetspolitik, litteratur og kunstens autonomiLiterature and the new culture wars behandler mange af de samme (ældre) tekster. Identitetspolitik, litteratur og kunstens autonomi og Literature and the new culture wars handler begge om identitetspolitik og kulturkritikVestindiske spor behandler mange af de samme (ældre) tekster. og Literature and the new culture wars handler begge om identitetspolitik og kulturkritikVestindiske spor behandler mange af de samme (ældre) tekster. Identitetspolitik, litteratur og kunstens autonomi og handler begge om identitetspolitik og kulturkritik.