Bøger / faglitteratur

Den stille krig : sovjetiske påvirkningsoperationer mod Danmark under den kolde krig - forudsætninger, teknik og resultater


Beskrivelse


En beretning fra en dansk statsborger om den fordækte påvirkningsoffensiv, der i årene inden Murens fald førtes østfra mod danske politikere, medier og mod den danske "offentlige mening".

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2001

af

af

Hans Michelsen

d. 18. sep. 2001

Warzawapagtens propagandastrøm mod Danmark (især mod politikerne og "den offentlige mening") standsede da Muren faldt. Forf. ønsker nu at fortælle resten af historien fra 80'erne om desinformation og påvirkningsoperationer for at få frigjort Danmark fra NATO under koldkrigsperioden, hvor fredsbevægelser, Norden som atomvåbenfri zone m.v. florerede som en del af denne undergravende virksomhed. Forf. beskriver hvorfor det var så let for Sovjet at gennemføre påvirkningsoperationerne i det naive Danmark, hvor man hellere hyggede sig end kom problemerne i forkøbet. Han konkluderer følgelig, at der er tale om en tragedie i den nye Danmarkshistorie forårsaget af "svage, naive, samarbejdssøgende og medløberiske personligheder i det danske opinionsdannergalleri". Professor Bent Jensen og journalisterne Per Michaelsen og Mette Herborgs STASI-undersøgelser citeres ofte. I den grundige undersøgelse slører forf. ikke sit eget ståsted på den danske højrefløj. Læsere, der husker perioden, vil nikke genkendende til nogle af de mange aktører og citater bogen bringer, men de vil også køre træt i mængden.


Jyllands-posten

d. 27. sep. 2001

af

af

Bent Jensen

d. 27. sep. 2001


Berlingske tidende

d. 9. okt. 2001

af

af

Bent Blüdnikow

d. 9. okt. 2001


Weekendavisen

d. 28. sep. 2001

af

af

Ulrik Høy

d. 28. sep. 2001