Bøger / skønlitteratur / roman

Den store druktur


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Allegori over menneskets eksistens, hvor alle vores håbløse forsøg på at skabe mening med tilværelsen fremstilles med en forløsende humor.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. okt. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 23. okt. 2018

Allegori over menneskets eksistens, hvor alle vores håbløse forsøg på at skabe mening med tilværelsen fremstilles med en forløsende humor. For læsere af modernistisk fransk litteratur fra første halvdel af 1900-tallet.

Den franske surrealist René Daumal (1908-43) giver med afsæt i spirituelle motiver en grundlæggende kritik af den mekaniske menneskehed og mangel på bevidsthed. I bogen tilbringer en unavngiven fortæller en aften i selskab med nogle venner. I en atmosfære af tyk røg indtager han store mængder alkohol og involverer sig i nogle groteske og humoristiske intellektuelle lege og samtaler med underlige skikkelser som fx drukguruen Totochabo, Philophasisterne, Mnemograferne og fremstillerne af formålsløs tale: Pjanterne, Drøtygæerne og Kritualikkerne. I bogens anden del kommer han på en fantastisk rejse til et kunstigt paradis af danteske dimensioner, og i tredje del reflekterer han over oplevelserne i dagens klare lys. Det Poetiske Bureau har tidligere i samme serie udgivet Mont AnalogueHimmelstormer og HimmelstormerDen franske surrealist René Daumal (1908-43) giver med afsæt i spirituelle motiver en grundlæggende kritik af den mekaniske menneskehed og mangel på bevidsthed. I bogen tilbringer en unavngiven fortæller en aften i selskab med nogle venner. I en atmosfære af tyk røg indtager han store mængder alkohol og involverer sig i nogle groteske og humoristiske intellektuelle lege og samtaler med underlige skikkelser som fx drukguruen Totochabo, Philophasisterne, Mnemograferne og fremstillerne af formålsløs tale: Pjanterne, Drøtygæerne og Kritualikkerne. I bogens anden del kommer han på en fantastisk rejse til et kunstigt paradis af danteske dimensioner, og i tredje del reflekterer han over oplevelserne i dagens klare lys. Det Poetiske Bureau har tidligere i samme serie udgivet Mont Analogue og .

Et klassisk værk fra den surrealistiske bevægelse som især vil tiltale litterære feinschmeckere.

Daumal er især inspireret af mystikeren Gurdjieff (1866-1949). Bogen er sammenlignelig med samtidige Alfred Jarrys hovedværk, Patafysikeren doktor Faustrolls bedrifter og betragtningerSort spejl og Roger Gilbert-Lecomtes Sort spejl. I bogen er der også henvisninger til Rabelais' Gargantua og PantagruelDaumal er især inspireret af mystikeren Gurdjieff (1866-1949). Bogen er sammenlignelig med samtidige Alfred Jarrys hovedværk, Patafysikeren doktor Faustrolls bedrifter og betragtninger og Roger Gilbert-Lecomtes . I bogen er der også henvisninger til Rabelais' Gargantua og Pantagruel.