Det er både læsere af de store familieromaner og dem der kan lide en god historisk roman, der vil sluge denne moppedreng, der tager os med på en lang byvandring gennem Helsinki i første halvdel af det 20. århundrede.
Finland fødtes ind i en blodig borgerkrig ved selvstændigheden efter 1. verdenskrig. Den er omdrejningspunktet i Westös roman om livet i Helsinki i perioden fra 1904 til 1940. Vi følger en række personer og familier i byen fra de rigeste til de usleste, og Westö viser de blottede sår fra borgerkrigens traumer, som de fleste bærer med sig. Men bogen handler også om byen og dens udvikling og er forfatterens fjerde titel om livet i Helsingki i det 20. århundrede, hvor Luftspejling 38 gav forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris i 2014.
Westö er en fremragende forfatter, der kan skrive væsentlige bøger til et meget bredt publikum. Han formår at holde sammen på den episodiske romans mange personer, og han bruger ledetemaet, borgerkrigen, med dygtighed og uden sentimentalitet. Det ikke er nogen feel good bog Westö har skrevet, men den er gennemsyret af en stille munterhed, der gør, at det hele er til at bære, selvom vi, de nutidige læsere, jo sidder med en viden om den næste store tragedie, der venter lige om hjørnet.
Eriks bogVinterkrigen falder hurtigt ind som et alternativ, men det er Tuuris Vinterkrigen man skal have fat i hvis der skal matches på formatEriks bog falder hurtigt ind som et alternativ, men det er Tuuris man skal have fat i hvis der skal matches på format.