Bøger / faglitteratur / erindringer

Det er bare en virus : vilde beretninger om virus og kampen mod dem : nyt om corona, diarré og abekopper


Beskrivelse


Om nogle af de mest almindelige og nogle af de farligste virus i historien koblet sammen med Anders Fomsgårds (f. 1956) egne beretninger fra livet som læge og forsker i virus ved Statens Serum Institut.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 11. sep. 2019

En faktabaseret, underholdende og personlig beretning om en læges kamp mod globale virusplager. Til læsere, der interesserer sig for sygdomsbekæmpelse og sygehistorier.

Anders Fomsgaard har forsket i vira i Danmark, Tyskland og USA. Samtidig med at han fortæller om sin uddannelse, forskning og sit liv, gør han rede for de sygdomsfremkaldende vira, hvoraf nogle skifter fra dyr til mennesker, eller bliver overført fra dyr, som flåt og myg. Han fulgte bl.a. aids-epidemien på tæt hold i 1980'erne og forskede i hiv-vaccine i Washington. Der er også et tilbageblik på influenza-pandemien i 1918, som slog millioner af mennesker ihjel. Bogen slutter med en oversigt over vira og deres familier. Anders Fomsgaard er overlæge på Statens Seruminstitut.

Vira er ikke til at spøge med, som det tydeligt fremgår af denne velskrevne beretning om nutidige og fortidige skadelige eller dødelige vira, behandlingen af dem, eller mangel på samme. Det er skræmmende læsning, og samtidig er man godt underholdt af den personlige vinkling. Det mærkes, at der står et dedikeret menneske bag, som kender sin metier. Bogen er letlæst.

Der findes ikke andet lignende om vira på dansk, dog to gode bøger om lægevidenskabens fremskridt, SmitstofVe og velfærd om smittespredning og sygdomsbekæmpelse i 1800-tallet og Ve og velfærd om lægevidenskabens og det danske sundhedsvæsens udvikling gennem de sidste 200 årDer findes ikke andet lignende om vira på dansk, dog to gode bøger om lægevidenskabens fremskridt, Smitstof om smittespredning og sygdomsbekæmpelse i 1800-tallet og om lægevidenskabens og det danske sundhedsvæsens udvikling gennem de sidste 200 år.


Ugeskrift for læger [online]

d. 3. feb. 2020

af

af

Gitte Kronborg (f. 1962-04-04)

d. 3. feb. 2020


Sår

Årg. 28, nr. 2 (2020)

af

af

Lisbeth Vorbeck

Årg. 28, nr. 2 (2020)