Bøger / faglitteratur

Det fortælles i Istanbul


Beskrivelse


Om fortællinger, begivenheder og tendenser i tyrkisk litteratur fra midten af 2000'erne til slutningen af 2010'erne, med belysning af 17 tyrkiske forfatterskaber og fokus på litteraturens relation til film, kunst, politik og verdenslitteratur.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. okt. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 12. okt. 2018

Antologi om tyrkisk litteratur. Primært for litteraturhistorikere, men folk med interesse for nutidens tyrkiske samfund vil også finde interessant viden i bogen.

Den litterære scene i Tyrkiet præsenteres gennem 6 vidende litteraturhistorikere fra Københavns Universitet. Artiklerne behandler forskellige aspekter af litteraturen. En behandler volden som tema gennem en række romaner, en anden fortæller historien om den tyrkiske kunstbiennale i 2013, som blev sat under pres af uroligheder, litteratur der bliver til film, en gennemgang af tyrkiske bestsellere, autofiktion som genre og tyrkisk novellekunst er bare nogle af de temaer, der tages under behandling. Et enkelt kapitel består af en række fotos fra Istanbul, der viser dagliglivet og et interview med to kvindelige tyrkiske forfattere er med til at fuldstændiggøre et samlet portræt af kunstens og litteraturens situation i Tyrkiet. Bogen afsluttes med meget korte forfatterbiografier om de mest nævnte forfattere - heraf kun få, der er oversat til dansk.

Det er en del af verdenslitteraturen, som kun sjældent bliver beskrevet, som vi får præsenteret her. Den bræger præg af stor viden og er velskrevet. Men i og med, at kun et fåtal af forfatterne og titlerne er oversat til dansk, vil den have begrænset interesse for menigmand og vil være henvendt til fagfolk indenfor kultur- og litteraturfeltet. Undtagelserne er dog Orhan Pamuk og Yasar Kemal.

Der findes ikke noget samlet om tyrkisk litteratur på dansk.


Standart

Årg. 32 nr. 4 (2018)

af

af

Henning Goldbæk

Årg. 32 nr. 4 (2018)



Informationer og udgaver