Bogen er baseret på intensiv forskning og vil kunne formidles til mennesker, der har interesse for udenrigspolitik samt militær- og strategihistorie. Den vil også kunne anvendes til akademiske specialer.
Bogen kaster lys over en hidtil ubeskrevet periode i Danmarks historie lige før Den Store Krig 1914-18, nemlig tiden fra 1911 til 1913. På baggrund af kriser i Middelhavet, på Balkan og optrapning af konflikter mellem stormagterne analyseres hvordan disse efterretninger påvirkede beslutningerne om forsvarsforberedelserne i Danmark, og hvordan Forsvarslovene af 1909 blev implementeret. Det er lykkedes via omfattende kildestudier i Danmark og udlandet at beskrive et kompliceret forløb om de tidlige år i dansk efterretningstjeneste, hvor der blev foretaget tiltag, så Danmark som en en lille neutral småstat undgik at blive direkte involveret i 1. verdenskrig. Hidtil ukendte kort og tegninger er medtaget. M. Clemmensen er pensioneret brigadegeneral og har senest skrevet Den lange vej mod 9. april, 2010, og som bogen er et supplement til.
Dele af emnet kan læses i Københavns befæstning, 2012.
Det er en hidtil ukendt militær- og strategihistorie, der her i en stor detaljeringsgrad afdækkes. Forskeren giver med sit formidable overblik og dybe indsigt en grundig analyse af nogle ret komplicerede forhold, hvor en af konklusionerne er, at et lille land kan udvikle strategier, der kan påvirke de store stater. I dette tilfælde undgik man at Danmark blev inddraget i krigen.