Bøger / faglitteratur / erindringer

Det må aldrig ske igen : en dansk politibetjents oplevelser i tysk fangenskab 19. september 1944 til 4. maj 1945


Beskrivelse


Politibetjenten Anton Guldbæks (1916-1989) erindringer fra otte måneders internering i tyske kz- og krigsfangelejre, baseret på notater, som han tog i sin lommebog under fangenskabet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. aug. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 19. aug. 2014

Til læsere af kz- og besættelseserindringer.

Aktuelt i 70-året for opløsning og anholdelse af det danske politi den 19. september 1944 udkommer denne bog med den unge betjent Anton Guldbæks beretning om, hvordan en almindelig dag på kontoret i Ålborg endte med otte måneder i kz-helvedet sammen med 2000 andre politifolk. Vi hører om turen fra Aalborg til Frøslevlejren og fra kz-lejrene Neuengamme og Buchenwald videre til krigsfangelejren Mühlberg og makabert tvangsarbejde med begravelser i Leipzig efter bombardementerne. Om kammeraterne, der døde af mishandling, sult og sygdom og "de hvide busser", der til sidst bragte ham og mange andre fanger til Sverige op mod befrielsen og til sidst gensynet med hustruen og den ny lillesøster. Guldbæks historie, som er nedskrevet 1983, er jævn og ligefrem præget af samtidssproget. Men Guldbæk er en god iagttager, som formår at formulere sig indlevet i forhold til læseren. Beretningen er en personlig og levende øjenvidneskildring efter notater nedfældet under fangenskabet i en lille lommebog, som også er fotografisk gengivet i bogen, der nu udgives 15 år efter hans død af familien.

Andre erindringer i emnet er: En politibetjents dagbog fra KZ-lejrene, 1994 og Mit livs mareridt, 1996. Om emnet generelt: Da politiet blev taget : interneringen af 2.000 danske politifolk, 2004.

En indlevet besættelsesbog aktuel her i 70-året for interneringen af det danske politi. Velegnet til supplement og erstatning af ældre tilsvarende om emnet.


Jyllands-posten

d. 7. sep. 2014

af

af

Bent Jensen

d. 7. sep. 2014