Bøger / faglitteratur

Det oprejste menneske : på sporet af fremskridt, kriser, gæring og nedture i Vestens kulturer og civilisationer set i lyset af kunsten. Bind 1 : Fra huleboere til mørk middelalder


Beskrivelse


Fra et civilisationskritisk standpunkt belyses op- og nedture i den den menneskelige historie og kultur gennem analyser og fortolkninger af kunstværker fra tidernes morgen til det 21. århundrede.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 15. maj 2012

Henvender sig til kultur-og civilisationshistorisk interesserede læsere.

Igennem analyser og fortolkninger af kunstværker fra tidernes morgen til det 21. århundrede beskriver og vurderer forf. historiens op- og nedture i kultur og civilisation. Hans konklusion er klar: Kun med hjælp fra en mere aktiv og traditionsbevidst kunst og kulturel fortrop end den historieløshed, der præger nutiden, kan vi komme igennem den dybe åndelige krise i vor tid. Bogen ligger i forlængelse af et omfattende forfatterskab med historiens aktører og ikke mindst kunsten som kilde, og forf. er kendt for sine originale, sprælske og præcise eksistentielle og politisk-sociale analyser af de store værker i verdenskunsten. Forf er historiker og skriver på http://leotandrup.dk/blog/.

Interesserede vil evt. læse Daniel Borstein De store skabere i verdenskunsten, 1994, men det er vanskeligt at finde sammenlignelig litteratur. Læs dog forfatterens Kunstens kald, 2010 om de 47 kunstnere, der har støttet dette værk.

Det spændende og velskrevne værk er måske ikke let læseligt, men til gengæld meget givende. Det velunderbyggede værk præges af forfatterens særlige civilisationskritik, ifølge hvilken man ikke kan forstå hverken sig selv eller sin tids mennesker bare ud fra sig selv og samtiden. Det historiske forløb skal med. De mange og flotte illustrationer bidrager væsentligt til læseoplevelsen af det på flere måder vægtige værk.


Berlingske tidende

d. 27. juni 2012

af

af

Niels Houkjær

d. 27. juni 2012


Jyllands-posten

d. 4. aug. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 4. aug. 2012


Weekendavisen

d. 29. juni 2012

af

af

Kai Sørlander

d. 29. juni 2012


Kristeligt dagblad

d. 9. juni 2012

af

af

Asger Brandt

d. 9. juni 2012