Film / fiktion / drama

Det sidste tog til Auschwitz


Beskrivelse


I april 1943 indfanges knap og nap 700 jøder af tysk militær og sættes på et særtog til udryddelseslejren Auschwitz. Stuvet sammen i kreaturvogne kæmper de for værdighed under uværdige forhold, arrangerer flugtforsøg, og mange, især spædbørn og gamle dør undervejs af tørst.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2011

af

af

Ulrich Breuning

d. 10. maj 2011

Det sidste tog til Auschwitz handler om en togtransport af jøder under 2. verdenskrig og henvender sig til et publikum med interesse for tiden og især jødernes grufulde skæbne. Den dramatiske handling har dog bred appel, og filmen kan formidles som en rystende rekonstruktion af faktiske begivenheder i faglige sammenhænge, hvor jødeforfølgelse og etiske diskurser er på skemaet. Men det bør i alle tilfælde påpeges, at filmen er konstant uhyggelig og indeholder stærke scener.

I april 1943 ønsker ministrene Goebbels og Speer at skænke den tyske fører Adolf Hitler en fødselsdagsgave: Et jødefrit Berlin! Næsten 70.000 jøder er blevet deporteret, men nu skal de sidste knap og nap 700 også fjernes. De indfanges og sættes på et særtog til udryddelseslejren Auschwitz. Stuvet sammen i kreaturvogne kæmper de for værdighed under uværdige forhold, arrangerer flugtforsøg, og mange, især spædbørn og gamle dør undervejs af tørst. Anden verdenskrigs jødeforfølgelse gemmer på et hav af grusomme historier og har leveret stof til mange bøger og film. Denne film er dog sin egen ved klaustrofobisk at skildre en gruppe mennesker indelukket i en togvogn.

Det dokumentariske hovedværk om jødernes skæbne er Alain Resnais' koncentrationslejrfilm Nat og tåge, 1956, mens tv-serien Holocaust, 1978 og Spielbergs Schindlers liste, 1993 er repræsentanter for en fiktiv, dramatisk bearbejdelse, som også Det sidste tog til Auschwitz, 2006)gør brug af.

Et indlæg i en vigtig diskussion, som aldrig må ophøre.