Bøger / faglitteratur

Det store segl : ubegrænset rum og fryd : diamantvejsbuddhismens mahamudra-syn


Beskrivelse


Lama Ole Nydahls kommentarer til en klassisk buddhistisk tekst om sindets natur, givet af den 3. Karmapa for 700 år siden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2018

af

af

Merete Trap

d. 27. feb. 2018

Lama Ole Nydahl er fuldt kvalificeret lama. Her gennemgår han en klassisk, buddhistisk tekst. Henvender sig primært til læsere, med en vis erfaring med de buddhistiske tekster.

Denne tekst er givet af den 3. Karmapa for 700 år siden. "Maha" betyder stor og "mudra" betyder segl på sanskrit, hvilket kan trækkes sammen til ordet "mahamudra", deraf bogens titel "Det store segl", men dette kan også betyde "fuldstændig vækkelse af sindet". Bogen er opdelt i 25 afsnit, passende til 25 vers, hvortil lama Ole giver sine nutidige kommentarer til den klassiske tekst. Bagerst i bogen er appendiks. Lama Ole Nydahl og hans afdøde kone Hannah Nydahl er i 2015 blevet tildelt en UNESCO-pris for deres arbejde med at bringe buddhismen til vesten.

Dette er en omfattende og meget udførlig udgivelse, der bærer præg af stor omhu. Det er meget brugbart med en nutidig vinkel på de gamle, og til tider komplicerede, tekster. Et eksempel på den nutidige forklaringsvinkel, kan være i bogens sidste vers, hvor forfatteren skriver ".... har alle vores erkendte varer klaret sig igennem tolden og ligger nu sikkert i en hurtig bil." For at få det fulde udbytte af bogens tekst, kræves der et vist mål af forforståelse omkring buddhismen.

Kan sammenlignes med Introduktion til den tibetanske diamantvejsbuddhismeBuddhisme - introduktion og tekster, hvori Lama Ole også optræder. Af andre udgivelser om buddhisme kan nævnes Buddhisme - introduktion og teksterKan sammenlignes med Introduktion til den tibetanske diamantvejsbuddhisme, hvori Lama Ole også optræder. Af andre udgivelser om buddhisme kan nævnes .