Bøger / faglitteratur

Det tilslørede folkemord : den arabiske slavehandel i Afrika


Beskrivelse


Fra det 7. århundrede, da araberne vandt fodfæste i Nordafrika, og tretten hundrede år frem foregik der en omfattende deportation af sorte afrikanere til slaveri dels i det arabisk-muslimske Mellemøsten, dels i de islamiserede nordafrikanske områder. Araberne udviklede et nærmest umætteligt behov for slaver, og forfatteren til Det tilslørede folkemord vurderer, at mindst 17 millioner afrikanere blev deporteret til slaveri. Bag dette tal skjuler der sig formentlig tre gange så mange dødsofre, der var forårsaget af slavehandleres overfald på landsbyer, af hungersnød og af sygdomme i de opløste samfund. Slavetransporterne foregik under umenneskelige forhold, som medførte, at en meget stor del af slaverne døde undervejs.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2015

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 5. maj 2015

Beretningen om tusind års muslimsk-arabisk slavehandel og udryddelse af millioner af afrikanere. For studerende og historieinteresserede.

Forfatter er den fransk-senegalesiske antropolog, økonom og muslim Tidiana N'Diaye. Han står bag en række publikationer om det afrikanske sorte folks historie. Han er ikke tidligere oversat til dansk. Bogen handler om den afrikanske slavehandel, men ikke som man møder den i historiebøgerne. Det arabisk-muslimske folk har i århundreder drevet en langt mere omfattende slavehandel, der fandt sted fra det 7. århundrede og mere eller mindre til i dag. Her mistede 17 millioner mennesker livet, og utallige blev kastreret af invaderende muslimer fra den arabiske halvø, der indtog store dele af Afrika. N'Diaye skriver, at handel med negerslaver og krige forårsaget af muslimske arabere gennem århundrederne var langt mere ødelæggende end den transatlantiske handel nogensinde var for det sorte Afrika.

N'Diaye giver en gennemgang af århundreders forfærdeligheder på et fagligt højt men forståeligt niveau, hvor der ikke spares på detaljerne. De næsten 1000 års slaveri er tidligere nærmest ubeskrevne, og N'Diaye befinder sig delvist i en art Stockholm-syndrom, i kraft af sin religion.

På dansk er det sparsomt med lignende indhold. Kolonialismens sorte bog har et enkelt kapitel, der berører emnet.



Informationer og udgaver