Bøger / skønlitteratur / digte

Digte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Indledning s. 7-11, noter s. 271-84.

Indhold

  • Biergtrolden

  • Hakon Jarls Död

  • Sivald og Thora

  • Skattegraveren

  • Löveridderen

  • Fuglefængeren

  • Fiskeren

  • Kongen i Leire

  • Harald i Offerlunden

  • Ellehöien

Se alle (40)

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2019

af

af

Thomas Olesen

d. 28. aug. 2019

Oehlenschläger var mere og andet end romantiker. Johan de Mylius har samlet et udvalg af de fænomenale tekster. Anbefales enhver, der vil kende dansk litteraturhistorie.

Samling af Adam Oehlenschlägers (1779-1850) skønlitterære tekster m. efterskrift, bibliografi og noter ved Johan de Mylius. Teksterne er opdelt i tre dele, hhv. Romanzer, Blandinger og Sanct Hansaften-Spil. I Romanzerne er der tale om bearbejdninger af nordiske sagaer og folkeeventyr. Tragisk kærlighed og en natur befolket med magiske væsner er ingredienserne i digtene, som fx i "Ellehöien", hvor jeget må modstå to farlige Ellepiger, der vil lokke ham ind i højen, bort fra sin elskede. Han undslipper og kan advare andre mænd mod naturens farer: "Vogt unge Kiempe dig for slige Höie, / den lumske Död der Blomsterne beklæder / Og Trolden der suger Blodet af dit Öie.".

I det detaljerede efterskrift viser de Mylius, hvorledes Oehlenschläger fejlagtigt er blevet læst som universalromantiker. En nærlæsning af Oehlenschlägers digte og en gennemgang af den litteraturhistoriske reception viser, hvordan særligt litteraten Vilhelm Andersen i sin disputats fra 1896 laver en tendentiøs læsning af "Guldhornene", som "(...) kobles til en omfattende og filosofisk dybtgående redegørelse for den tidlige tyske romantik, Jena-romantikken, også kaldet universalromantikken.".

For mere poesi fra perioden, se Johs. Ewalds Udvalgte digteDigte i udvalg (Ved Esther Kielberg) og Jens Baggesen - digte i udvalgFor mere poesi fra perioden, se Johs. Ewalds Udvalgte digte (Ved Esther Kielberg) og Jens Baggesen - digte i udvalg.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mads Ploug

d. 18. dec. 2018

Bogen er udsendt af Oehlenschläger-Selskabet som nr. 1 i rækken af digterens værker (der er planlagt 12, nr. 2 kom i 1972: Langelands-Rejse i Aaret 1804). Nærværende udg. er identisk med Digte1803, som i øvrigt er genoptrykt i år af Gyldendal (79/44). Den adskiller sig på et par områder fra den nævnte: Meget smukt boghåndværk (Poul Kristensen, Herning), noter og illustrationer, samtindledning v. udgiveren, Povl Ingerslev-Jensen. Ill. udgøres af samtidige kobberstik, malerier m.m. (en del efter min mening irrelevant for forståelsen af digteren). Indledningen udgøres afhovedsagelig biografiske oplysninger, som ikke lægger noget nyt til det allerede kendte. Og nogle polemiserende udfald mod danskundervisningens manglende forståelse for romantikkens åndrighederskæmmer gevaldigt: overflødige, i værste fald skadelige som de er. - De fleste biblioteker må kunne klare sig med den billigere Spætteudgave og/eller standardudgaven: Poetiske skrifter, bd. 1-5(1926-30) ved H. Topsøe-Jensen.


litteratursiden.dk

d. 19. nov. 2019

af

af

Per Eilif Månson

d. 19. nov. 2019

Den unge nationaldigters første samling kom i 1802. Dette er en nyudgivelse med den oprindelige tekst, tilføjet grundig efterskrift af Johan de Mylius og omfattende litteraturliste og noteapparat. I l...


Politiken

d. 24. aug. 2018

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 24. aug. 2018


Kristeligt dagblad

d. 3. jan. 2020

af

af

Peter Stein Larsen

d. 3. jan. 2020


Vestkysten

d. 22. nov. 1979

af

af

Ulf Gudmundsen

d. 22. nov. 1979


Berlingske tidende

d. 3. nov. 1979

af

af

Mette Winge

d. 3. nov. 1979