Bøger / skønlitteratur / roman

Dit fravær er mørke


Beskrivelse


Islandsk familiesaga, hvor fortid og nutid væves sammen af en fortæller med hukommelsestab. For læsere af islandsk litteratur.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2022

af

af

Barbara Rugholm

d. 26. aug. 2022

Islandsk familiesaga, hvor fortid og nutid væves sammen af en fortæller med hukommelsestab. For læsere af islandsk litteratur..

Fortælleren vågner i en kirke med hukommelsestab og forsøger at erindre sit liv med hjælp fra en mystisk mand, som bliver hans følgesvand. Som romanen skrider frem, folder der sig et mangfoldigt persongalleri ud i en historie om medmenneskelighed, savn, skæbne og drømme. Jón Kalman Stefánsson er en af Islands største forfattere. Han debuterede i 1988 og har udgivet tretten bøger: digtsamlinger, noveller og romaner. Han har fået den store islandske litteraturpris og P.O. Enquist-prisen og er blevet nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange samt til The International Booker Prize.

Jón Kalman Stefánsson blander som i sine øvrige romaner højstemt patos med naturbeskrivelser og hverdagens gøremål. Sproget er poetisk og smukt, og romanens mange fortællinger er fyldt med kærlighed, melankoli og sorg, så det er meget vanskelligt ikke at blive berørt. Med baggrund i den islandske fortælletradition forener Kalman Stefánsson den vilde og ubarmhjertige natur med det følsomme og sårbare i menneskesindet.

Romanen minder om resten af Stefánssons forfatterskab. Den velkendte patos og naturbeskrivelserne har ikke mange nutidige pendanter, men noget, der binder ham sammen med andre islandske forfattere, er indslagene af magi, der også ses hos fx Einar Már Guðmundsson og Halldór Laxness.


litteratursiden.dk

d. 25. nov. 2022

af

af

Mai Villadsen Ruby

d. 25. nov. 2022

Menneskets mægtigste følelser kan ses fra månen, lyder det i flot og voluminøs roman. Desværre kommer poesien til at dreje ind i sig selv og implodere. Den store, islandske forfatters nyeste roman er ...


Jyllands-posten

d. 20. aug. 2022

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 20. aug. 2022


Berlingske tidende

d. 12. sep. 2022

af

af

Jakob Genz

d. 12. sep. 2022


Politiken

d. 24. okt. 2022

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 24. okt. 2022


Kristeligt dagblad

d. 24. aug. 2022

af

af

Liselotte Wiemer

d. 24. aug. 2022


Weekendavisen

d. 9. sep. 2022

af

af

Klaus Rothstein

d. 9. sep. 2022


Information

d. 19. aug. 2022

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 19. aug. 2022